Šenžen dobija novi tip nebodera

Osam međusobno povezanih blokova formiraće 250 metara visoki Vanke 3D City u Šenženu, prikazujući nam šta MVRDV naziva novom generacijom nebodera…

Kineska kompanija Vanke angažovala je holandsku arhitektonsku praksu kako bi sagradili njihovo novo sedište, a MVRDV naziva ovaj projekat trodimenzionalnim gradom. Smešten na dva komada zemlje koje deli put, ovaj neboder će imati veoma neobični oblik, sačinjen od osam različitih volumena, pri čemu će svaki imati drugačiju fasadu, koje će biti povezane na različitim nivoima.

Ova građevina mešovite upotrebe sadržaće kancelarije, rezidencije, prodajne i kulturne prostore. Četiri bloka će imati udubljenja ili otvore u sebi, kako bi se u njima kreirali polujavni otvoreni parkovi i trgovi, sa volumenima koji finiširani krovnim baštama.

Umesto tradicionalnog temelja, spušteni prostor na više nivoa u bazi ovog tornja, dobiće mrežu zelenih prostora, povezanih stazama. Različiti nivoi staza će kreirati hladovinu, omogućavajući posetiocima prijatno mesto za odmor kada upekne sunce. Ovaj prostor će biti povezan i sa prodavnicama i restoranima u bazi tornja.

Inženjerska kompanija Arup biće saradnik na ovom projektu, čija će izgradnja otpočeti krajem leta iduće godine. Inače, ovaj koncept predstavlja nastavak MVRDV istraživanja koje je započelo 2009.godine, a okrenuto je konceptu vertikalnog naselja.

 

« 1 2 3 4 5 6 »