SeaOrbiter - budućnost nauke koju smo čekali

Arhitekta Žan Ružeri je 1977.godine konstruisao jedan veoma interesantni dizajn nazvan Galathee…

U pitanju je bio prvi koncept podvodnog habitata, koji je bio više nego impresivan za to doba. Njegova vizija je transformisala polu-pokretnu laboratoriju u realnost – ona je mogla da podnese dubinu do 60 metara, sa minimalnim uticajem na svoje prirodno okruženje.

Ružeri je konstantno poboljšavao svoj prvobitni dizajn, kreirajući druge morske strukture za naučne potrebe, ali njegov najnoviji koncept se ne može porediti sa bilo čim. Nazvan SeaOrbiter, ovaj neverovatni projekat je zapravo vertikalni brod, odnosno delimično brod, delimično podmornica, sa očekivanom cenom oko 50 miliona evra.

SeaOrbiter je dizajniran kao naučna platforma, koja će omogućiti i olakšati konstantno istraživanje mora i okeana, što je, moramo priznati dobra ideja, jer je 90 % vodene površine naše planete i dalje obavijeno velom misterije. Napravljen od Sealiuma, odnosno aluminijuma koji se može reciklirati, ovaj koncept pluta sa jednim nivoom koji se izdiže 58 metara iznad vode, dok drugi ide 30 metara ispod površine vode.

Energijom vetra, talasa i sunca, ovaj brod ima ekološki dizajn i u potpunosti je samoodrživ. Njegov enterijer sadrži dovoljno mesta za 18-22 člana posade na duže vreme – njihove misije istraživanja obično traju od nekoliko meseci do nešto više od godinu dana, a ovim konceptom im je omogućeno da žive u pravoj simbiozi sa morskim životom.

SeaOrbiter će takođe imati mogućnost prijema i otprema raznih uređaja i vodenih vozila, tako dozvoljavajući naučnicima daleko bezbednije i prijatnije istraživanje okeana do dubine od 6000 metara, uz podršku laboratorije koja sadrži sve neophodnosti.

Naravno, koncept poput ovog sadrži moderno razvijeni sistem komunikacije. Sa podrškom Nase, Nacionalne Geografije, Rolexa i DCNS-a, za ovaj projekat je do sada prikupljeno oko 40 procenata sredstava.