Saudijski princ predstavlja svoj novi projekat koji će Diznilend baciti na kolena

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman troši milijarde na razvoj zabavnog megaprojekta koji će nadmašiti Diznilend...

Qiddiya će imati najveći svetski Six Flags sa najbržim rolerkosterom, akvapark vredan 750 miliona dolara, F1 stazu koja je rival Monaku i još mnogo toga.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman, predvodio je talas razvoja koji ne samo da ima za cilj da smanji oslanjanje nacije na naftu, već je i pozicionira kao centar za odmor i zabavu, sa neuporedivim turističkim atrakcijama. Qiddiya, sastavni deo plana Saudijske Arabije Vision 2030, pridružuje se drugim istaknutim projektima kao što su Neom City, Amaala, Roshn i AlUla u diversifikaciji tokova prihoda u zemlji i promovisanju ekonomskog i društvenog razvoja.

Ova destinacija za zabavu vredna više milijardi dolara, koja se nalazi 45 kilometara od Rijada, trebalo bi da postane najveći svetski grad zabave, nadmašivši čak i svet Volta Diznija na Floridi. Posetioci Qiddiye će se susresti sa više od 300 objekata, uključujući tematske parkove, akvaparkove, sportski grad, avanturistička iskustva i kulturne atrakcije.

Pored toga, tu će biti i brojni šoping lokali, restorani, pozorište za scenske umetnosti, multipleks bioskop, vodeni centar i objekat za motorne sportove. Filip Gas, Diznijev veteran i izvršni direktor kompanije Qiddiya, opisuje ga kao neverovatno uzbudljiv projekat, koji predstavlja najveći svetski poduhvat u oblasti zabave, sporta i umetnosti, koji su integrisani u neviđenim razmerama. Ovaj kolosalan poduhvat, skoro tri puta veći od Volt Diznijevog sveta, obećava dane zabave isključivo na osnovu svoje veličine. Qiddiya se prostire na površini od 366 kvadratnih kilometara, a njena prva faza bi trebalo da bude otvorena do 2023. Hajde da uđemo u detalje.

Qiddiya i najveći Six Flags park na svetu:

U prvoj fazi biće predstavljen najveći svetski tematski park Six Flags, poznat kao Six Flags Qiddiya. Predviđen za otvaranje u oktobru 2024. godine, služiće kao jedinstvena destinacija za porodičnu zabavu, koja se prostire na šest tematskih područja, od kojih svaka nudi potresan niz rekordnih vožnji. Značajne oblasti su Steam Town, Twilight Gardens, Discovery Springs, Citi Thrills, Valley of Fortune i Grand Exposition.

Međutim, izuzetna atrakcija u Six Flags Qiddiya je Falcon's Flight, uzbudljiva vožnja koja se proteže oko 4 km, dostiže brzine do 249.45 kilometara na sat, i sa vertikalnim skokom sa visine od 160.02 metara, simulirajući osećaj ronjenja sa nebodera. On će srušiti Formulu Rosu u Ferari World u Abu Dabiju, koji je trenutno najbrži tobogan na svetu koji se kreće do 240 km/h.

Prvi u Kraljevini i najveći akvapark u regionu:

Qiddiya će se takođe pohvaliti jedinim vodenim tematskim parkom na svetu koji nudi jedinstvenu mešavinu suvih i mokrih vožnji. Sa budžetom od 750 miliona dolara, prvi akvapark u Saudijskoj Arabiji i najveći akvapark u regionu prostiraće se na 252.000 kvadratnih metara i imati devet tematskih zona.

Ova izvanredna destinacija za porodičnu zabavu će nadmašiti Dubai Aquaventure Waterpark u Atlantis, The Palm, sa nekoliko tematskih zona i ne manje od 17 prodavnica hrane i pića i maloprodajnih objekata. U skladu sa vizijom održivosti Prestolonaslednika MBS-a, novi akvapark je dizajniran da smanji upotrebu vode kroz reciklažu i pametne prakse, pri čemu neke vožnje koriste 75 odsto manje vode od onih u drugim vodenim parkovima.

Moto-sportska staza koja se takmiči sa Monakom:

Prepoznajući potrebu za luksuzom, princ Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal, predsednik Saudijske automobilske i motociklističke federacije (SAMF), unapređuje iskustvo u turizmu u Saudijskoj Arabiji razvijanjem trkačkih staza u regionu Qiddiya. Ove staze, osim što pružaju izuzetnu zabavu i adrenalinska iskustva, uključivaće akademije i škole za trkačko obrazovanje. Ove stalne staze će se baviti motociklima i automobilima u Qiddiya, održavajući redovne lokalne turnire i događaje danonoćno u Saudijskoj Arabiji.

Prema Endrjuu Maleriju, predsedniku Automotive & Motorsports u Qiddiya, ova staza ima sličnosti sa čuvenom uličnom stazom u Monaku, sa stazom dugačkom 7,8 km. Speed Park će se vrteti oko FIA klase 1 trkačke staze, nudeći karting, vožnju putnika, iskustvo vožnje i obilje akcije, sve u jednom parku. Detaljnije razumevanje događaja koji će se odigrati na stazi Qiddiya pojaviće se kako se bliži kraju, ali je nesumnjivo spektakl u nastajanju.

Qiddiya će služiti kao centralna tačka za umetnost i kulturu, nastojeći da privuče 17 miliona posetilaca godišnje do 2030. Sadržaće umetničke komplekse, festivalske terene, centre izvođačkih umetnosti, trgove i bioskope, pružajući široke mogućnosti za ljubitelje umetnosti istomišljenika da prepustiti se. Sportski i wellness sadržaji će takođe biti u izobilju, sa ponudama kao što su jedinstveni stadion na vrhu litice sa kapacitetom većim od 40.000, golf teren za prvenstvo Džeka Niklausa, vodeni centar, i centre za obuku.

Kao deo plana Saudijske Arabije Vizija 2030, Qiddiya je spremna da primi 10.000 rezidencija i stvara 25.000 radnih mesta, što će doprineti do 4,5 milijardi dolara BDP-u zemlje do 2030.

Luxury Experience