Saudijski prestolonaslednik razvija luku veličine Monaka: 'Port of Neom' će nadmašiti luku Los Anđelesa

Koliko je ambiciozan, toliko je i vizionarski: saudijski prestolonaslednik MBS razvija luku veličine Monaka, koja će, kada bude završena, uz pomoć veštačke inteligencije upravljati sa više tereta nego moćna luka Los Anđelesa…

Neom se brzo oblikuje. Video objavljen na YouTube kanalu Neom projekta prikazuje futuristički razvoj koji će ga transformisati u entitet koji nadilazi prelepa odmarališta, luksuzne hotele i svetski poznate sadržaje. Nije tajna da se očekuje da Neom postane veći od 24 Hong Konga zajedno, zbog čega je Oxagon, luka i logistički centar, od najveće važnosti. Ovaj veliki poslovni i logistički centar Oxagon sada je poznat kao 'Port of Neom'.

Ovaj novi model će sadržati lanac snabdevanja sa integrisanom lukom i logističkim centrom. Luka, pokretana obnovljivom energijom, biće ogromna, pokrivajući 2 miliona kvadratnih metara i rukovajući impresivnih 12 miliona TEU (jedinica ekvivalentnih dvadeset stopa, koje se koriste za kontejnerske brodove i terminale). Ovaj gigantski projekat sa svojim zapanjujućim kapacitetom nadmašiće čak i luku Los Anđelesa, koja je 2023. godine rukovala sa 8,6 miliona TEU. Veštačka inteligencija će omogućiti besprekornu i bezgrešnu prekomandu tereta. Video pruža uvid u neverovatno glatku prirodu rada zahvaljujući prisustvu tehnologije i inovativnog razmišljanja.

Kontejnersko dvorište integriše autonomni saobraćaj sa logističkim centrom, koji je povezan sa visokim skladištem za kontejnere. Prema video zapisu objavljenom na YouTube, ovaj napredni centar je povezan sa širom Neom mrežom snabdevanja. Prostor uključuje automatizovanu obradu robe i tri kontrolisana okruženja: zamrznuto, ohlađeno i sobna temperatura.

Projekat nastavlja da impresionira uključivanjem železničke mreže na dokovima koja će biti povezana sa glavnom Neom železničkom mrežom. Ova mreža će se prostirati na regionu Neom, od Trojene do The Line, obuhvatajući niz razvoja širom zaliva Akaba.

Luxury Experience