Saudijski prestolonaslednik planira futuristički stadion na steni za Svetsko prvenstvo FIFA 2034

Da bi pokazao Katarcima ko je gazda, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman gradi stadion sa 45.000 mesta smešten na litici visokoj 200 metara za Svetsko prvenstvo FIFA 2034...

Saudijska Arabija upravo je otkrila dizajn visokotehnološkog stadiona Princa Mohameda bin Salmana u Kidiji, i spremite se za iznenađenje. Ovaj avangardni projekat postaće stadion sa 45.000 mesta koji će biti korišćen na Svetskom prvenstvu FIFA 2034. Ono što je zaista fascinantno je da dolazi sa pokretnim krovom i gigantskim LED zidom. Da bi upotpunio sve, stadion, koji se bukvalno nalazi na impresivnoj litici Tuwaiq visokoj 200 metara, smešten je u gradu Kidija, samo 40 minuta od Rijada.

Stadion Princa Mohameda bin Salmana neće samo postati sportska ikona u narednoj deceniji, već će doneti futuristički talas promena u načinu na koji svet uživa u sportu. Izvršni direktor Qiddiya Investment Company, Abdula bin Naser Aldavud, rekao je: "Naša ambicija je da Kidija postane globalna destinacija za zabavu, sport i kulturu, a ovaj ikonični novi stadion će biti u samom srcu toga. Futuristički prostor ima za cilj da ponovo osmisli tradicionalni koncept stadiona i otelotvori pravi duh filozofije 'Power of Play'. Koristi najsavremeniju tehnologiju i inovativan, vodeći dizajn kako bi postavio gledaoca u centar iskustva. Postaće destinacija koja se mora posetiti za obožavaoce i zaljubljenike širom sveta, koji će ugostiti velike događaje iz sveta sporta i zabave."

Neverovatna arena biće dizajnirana od strane poznate arhitektonske firme Populous, koja stoji iza Las Vegasa i 2,3 milijarde dolara vredne MSG Sphere. Dolazeći do fokusa pažnje, gigantski LED zid, slično kao The Sphere, prikazaće emitovanje događaja uživo, filmove visoke definicije i laser showove. Kada nije u upotrebi, otvoriće se otkrivajući prirodnu lepotu Kidije. Stadion će se koristiti za sportove poput fudbala, boksa, e-sporta, ali i za zabavu poput koncerata i pozorišnih predstava.

Kraljevina već ima planove za prvi gejming i e-sport distrikt na svetu, koji se smatra većim od Vatikana. Kao i gigantski stadion Princa Mohameda bin Salmana, najveći e-sport stadion na svetu takođe će imati ogroman unutrašnji LED ekran, uz luksuzne hotele, zabavu i kupovinu. Stadion Princa Mohameda bin Salmana je na dohvat ruke od prodavnica, restorana, luksuznih hotela i prostora za zabavu.

Ovaj neverovatan stadion, kada bude otvoren, služiće kao domaći teren za fudbalske klubove Al-Hilal i Al-Nassr Saudijske profesionalne lige, i predloženo je da bude mesto za kandidaturu Saudijske Arabije za Svetsko prvenstvo FIFA 2034. Mesto će biti kontrolisano klimom, sa smanjenom potrošnjom energije putem eko-friendly hlađenog jezera koje se gradi direktno ispod stadiona. Saudijska Arabija očekuje 7,6 miliona godišnjih poseta stadionu.

Kako bi napravio trajan utisak i nadoknadio za svoju ograničenu fudbalsku tradiciju, Katar je investirao neverovatnih 220 milijardi dolara tokom 12 godina kako bi bio domaćin šampionata. To uključuje i neverovatnih 6,5 milijardi dolara potrošenih na sedam tehnološki naprednih stadiona. Sada, nakon Svetskog prvenstva FIFA 2022, ovi masivni stadioni, sa ukupnim kapacitetom od 426.031 sedišta, uglavnom su prazni, njihov kapacitet premašuje celokupno stanovništvo Katara za skoro 100.000 sedišta, prema podacima magazina Times. Učeći iz ishoda drugih mesta, poput stadiona Svetskog prvenstva 2010. u Kejptaunu i stadiona Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji, stadioni Katara će biti ili rastavljeni, reciklirani ili će im se kapaciteti smanjiti za do polovine. Neki će biti smanjeni, dok će drugi biti transformisani u stambene i tržne destinacije. Stadion Al Thumama biće prenamenjen u sportsku kliniku i hotel, a impresivni stadion Al Bayat postaće hotel sa pet zvezdica i tržni centar.

Stadion Princa Mohameda bin Salmana u Kidiji izgleda fantastično na papiru. Međutim, ključna stvar koju treba primetiti je da ostaje koncept, barem za sada. FIFA će zaista prikazati hrabrost ako odobri kandidaturu Saudijske Arabije krajem 2024. godine. Ako Neom bude izabran kao mesto, biće potrebno značajno raditi i ulagati u završetak ovog infrastrukturnog projekta u roku od decenije. Prema pisanjima The Guardian, Saudijska Arabija je u oktobru objavljena kao jedini kandidat za takmičenje 2034. godine, a zatim je u Instagram postu Đanija Infantina privremeno proglašena domaćinom. Postoje izveštaji da su saudijski zvaničnici tražili podršku od ključnih ličnosti evropskog fudbala kako bi bili domaćini prestižnog turnira na futurističkom skijalištu Trojena, uprkos tome što je stadion Princa Mohameda bin Salmana ključni kandidat za domaćina ovog značajnog sportskog događaja.

Luxury Experience