Prada će dizajnirati svemirska odela za predstojeću NASA misiju na Mesec

Modna marka sarađuje sa Axiom Space kako bi opremila astronaute.

Hodanje po Mesecu postalo je mnogo šik. Axiom Space udružuje se sa Prada brendom kako bi dizajnirali svemirska odela za misiju Artemis III, objavile su dve kompanije u sredu. Planirano za 2025. godinu, prvo ljudsko sletanje na Mesec od vremena Apollo 17 takođe će označiti prvu saradnju između italijanske luksuzne kuće i komercijalne svemirske kompanije.

"Stalno progresivni etos Prada brenda za čovečanstvo proširio se na njegovu želju za avanturom i istraživanjem novog horizonta: svemira", rekao je Lorenco Berteli, direktor marketinga Prada grupe. "Ponosni smo što smo deo ove istorijske misije sa Axiom Space."

Tokom procesa dizajniranja, inženjeri Prada modne kuće sarađivaće sa sistemskim timom Axiom Space kako bi usavršili materijale i karakteristike prilagođene istraživanju svemira. Svemirsko odelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) će uključivati napredne opcije koje će omogućiti astronautima da žive i rade na i oko Meseca: to znači povećanu fleksibilnost, bolju zaštitu od okoline i specijalizovane alate za istraživanje.

Kada je reč o Prada modnoj kući - koja možda nije poznata po vezi sa svemirom – kako kažu njeni čelnicu, osećaju da je spremna za izazov. Zapravo, njihovo bavljenje svetom tehnološki napredne odeće traje već nekoliko godina.

"Naše decenije eksperimentisanja, najmodernija tehnologija i znanje o dizajnu - koje je počelo devedesetih sa izazovom Luna Rossa za America’s Cup - sada će se primeniti na dizajn svemirskog odela za eru Artemis," rekao je Berteli. "To je prava proslava moći ljudske kreativnosti i inovacija u napredovanju civilizacije.

Axiom Space, s druge strane, ima godine iskustva u ovoj oblasti, budući da sprovodi misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici i upravlja prvim komercijalnim svemirskim stanicama u niskoj Zemljinoj orbiti. Iako konačan dizajn novih svemirskih odela još nije poznat, moguće je da će se saradnja kompanije s brendom Prada prebaciti u svet mode.

"Prada tehnička ekspertiza sa sirovim materijalima, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna doneće napredne tehnologije koje su ključne ne samo za udobnost astronauta na Mesečevoj površini, već i za mnogo potrebne ljudske faktore koje nedostaju u starim svemirskim odelima", izjavio je izvršni direktor Axiom Space, Majkl Sufredini.

Ako jednog dana budemo mogli da održavamo život u velikoj daljini, možda Prada prodavnica u svemiru nije tako daleko.

Luxury Experience