Poput fatamorgane - aerodrom u srcu Saudijske Arabije

Prošle godine, pisali smo vam o fatamorgani koja će nastati kao delo čoveka, tačnije Foster + Partners, koji su dizajnirali veličanstveni novi projekat u Saudijskoj Arabiji…

Deo ovog projekta će biti fantastični aerodrom u srcu pustinje, a sada konačno imamo nešto više detalja o njemu. Nazvan Red Sea International Airport, aerodrom je dizajniran kao deo velelepnog Red Sea projekta – posedovaće pet fluidnih krovova u obliku peščanih dina, pored prostora za koji je namenjen dolasku i odlasku putnika, koji će olakšati prelaz iz aviona u automobil i obrnuto.

Putnici će biti pozdravljeni veličanstvenim iskustvom uz pomoć interne zelene oaze, sa autohtonom baštom i nekoliko elemenata inspirisanih prirodom. Aerodrom će se napajati 100 % obnovljivom energijom, zajedno sa eco-friendly rasporedom prostora. Kada bude završen, aerodrom će opsluživati oko million turista na godišnjem nivou – ili se barem tako očekuje do 2030.godine.

Komentarišući ovaj projekat, direktor studija Foster + Partners, Žerard Evenden, izjavio je: “Red Sea Airport osmišljen je kao mesto koje će vam prvo poželeti dobrodošlicu u unikatno odmaralište, odnosno kao integralni deo korisničkog iskustva. On će postati košnica tranzita za posetioce koji dolaze kopnom i vazduhom. Radujemo se saradnji sa Red Sea Development kompanijom, kako bismo zajedno ispunili sve ambicije ovog unikatnog projekta”.

Moramo priznati da jedva čekamo da ovaj aerodrom otvori svoja vrata – verujemo da nam odloženi letovi neće nimalo smetati, ako ih čekamo na njemu!