Novi trend u svetu dizajna: umetnički vinski podrumi

Mnogi vlasnici domova današnjice, barem oni koji su u mogućnosti da sami dizajniraju svoj dom, biraju vinske podrume kao jednu od njegovih ključnih prostorija…

Kada moraju izabrati između vinskog podruma i ostave, brojni vlasnici jahti će se radije oprostiti od ormara sa zalihama. Zapravo, to je učinio vlansik Endless Summer jahte, kada je želeo da oda počast svojoj strasti prema prefinjenim vinima. Vinski podrum od tikovine pravljen po meri postao je deo dizajna enterijera jahte, čak i pre nego što je njena izgradnja otpočela.

“Oduvek je bila namera da vinski podrum bude fokalna tačka prostora, budući da je dobio lokaciju na samom vrhu stepeništa prema palubi sa mostom. Uvek je u centru pažnje”, objašnjava kapetan ove jahte. Skriveni komadi rasvete obasjavaju flaše sakupljene iz brojnih vinograda širom sveta. Kako je kolekcija rasla i po svojim dimenzijama i po statusu, linija koja deli funkcionalno skladište i skulpturalni dizajn bila je sve manje i manje vidljiva.

“Mnogi vlasnici današnjice žele da učine uživanje u vinu krucijalnim delom iskustva boravka na superjahti. Kada vlasnik žrtvuje prostor jahte, koji je generalno ograničen, samo zbog nečega što će popiti, onda znate da tome morate pružiti mnogo pažnje i brige prilikom dizajniranja”, izjavio je Mark Jesing, vođa dizajna enterijera u brodogradilištu Lurssen.

Na Endless Summer jahti, proširena jedinica sa klimatizacijom služi kao rezervni prostor, u slučaju da glavni sistem hlađenja otkaže. Police obložene neoprenom leže pod uglom kako bi svi čepovi vina bili vlažni, odnosno kako bi svaka flaša vina bila bezbedna dok čeka na svojih pet minuta slave.

Ipak, ne svodi se sve na mehaniku. Kanadski CellArt studio dizajnirao je nautičke vinske podrume tako da nas više asociraju na neko originalno umetničko delo, sa tamnim teget lakom i metalik zlatnim insertima. “Cenovni rang se konstantno povećava. Kada smo počeli sa ovom pričom, naplaćivali smo oko dva dolara po mestu za jednu flašu vina, dok ta cifra sada doseže i 2.500 dolara”, objašnjava Džonatan Primo iz ovog studija.

Svaki CellArt koncept nadgleda do trinaest različitih elemenata, do buke i vibracije, pa sve do vlažnosti i svetlosti, ali su klijenti primarno zabrinuti za estetiku. “Moj pristup umetničkim skladišnim jedinicama jeste da ih okrenem naglavačke. Uvek angažujemo majstore koji mogu proizvesti besprekorna remek dela, za koja ćete pronaći mesta na svojoj jahti, makar se odrekli nekog drugog, do tada vama važnog dela”.