Neboder u kom svi stanovi imaju svoj privatni bazen

Francuska arhitektonska kompanija, Hamonic+Masson & Associes upravo nam je predstavila intrigantni koncept rezidencijalnog nebodera, smeštenog u priobalnom gradu Limasolu, na Kipru…

Nazvan Limassol Tower, ovaj neboder želi da uhvati lepotu svog prirodnog okruženja, gledajući na mediteranski horizont koji ostavlja bez daha. Ono što će svakako svi koji budu ugledali ovaj neboder primetiti prvo jeste jedinstveni predlog ekspresivne strukture i sasvim novi tip rezidencijalnog dizajna. Pod uticajem latica cveća, svaka stambena jedinica dobila je svoju individualnu platformu, koja sadrži bazen ili zelenilo.

Limassol Tower ima dizajnersku strategiju koja stvara stanje slično nezavisnim ostrvima. Latice, odnosno balkoni sa bazenima su simultano u direktnoj vezi sa enterijerom apartmana, kreirajući unikatni i luksuzni prostor enterijera. Sistem bazena se proteže do prizemlja, kreirajući povezanost svih stambenih jedinica i eksterijera na veoma uniformisan način. Pejzaž koji se nalazi oko ovog tornja služi kao ekstenzija skulpturalne i distinktivne estetike koja je kreirana.

Totalna transparencija fasade ove građevine osigurava nesmetani pogled na more. Klizna vrata su jedini element koji odvaja balkone od životnih prostora u svakoj jedinici, pozivajući eksterijer da zakorači unutra. Uzimajući u obzir neverovatno visoke cene konstrukcije takve građevine, ovaj projekat je još uvek u fazi koncepta, ali definitivno nudi dovoljno provokativnu ideju koja će vrlo brzo pronađi svoje finansiranje.

Pitanje da li je ovaj projekat izvodiv, bezbedan i održiv još uvek nije dobilo odgovor, ali bez obzira na sve, renderinzi koje je arhitektonski studio kreirao će uzburkati svet moderne gradnje i otvoriti nove mogućnosti u dizajnu stambenih prostora.