Nastavljeni radovi na izgradnji najviše građevine sveta

Pre pet godina radovi na ambicioznom projektu Jeddah Tower u Saudijskoj Arabiji su misteriozno zaustavljeni…

Smatran najvišom građevinom sveta, sa preko 1.000 metara u visini, mesto ovog razvojnog projekta ostalo je skoro pa sasvim napušteno još od 2017.godine. Ipak, Jeddah Economic Company (JEC), konačno je najavila nastavak radova na ovom megaprojektu, sa preduzimačima koji započinju taj proces prihvatanjem ponuda građevinskih kompanija. Ukupno 14 lokalnih i internacionalnih firmi pozvano je da da svoju ponudu za ovaj ugovor, dok je kranji rok postavljen za kraj ove godine.

 

JEC je pokrenula nepristrasnu procenu postojeće strukture Jeddah Tower nebodera pre nego što su je oglašen tender. Originalno nazvan Kingdowm Tower, ovaj megaprojekat najavljen je od strane saudijskog princa Alvalida bin Talala 2008.godine. Izgradnja je započeta 2010. sa lokalnom saudijskom BInladin Group u ulozi glavnog izvođača radova, dok se za arhitekturu pobrinula američka firma Adrian Smith & Gordon Gill.

Postojeće radove na tornju stručno je izvela nemačka kompanija Bauer. Do 2017.godine, otprilike trećina radova na neboderu bila je završena, pre nego što je izgradnja misteriozno i iznenadno zaustavljena. Samo 63 od planirana 252 sprata je izgrađeno. I dok SBG više nije deo ovog projekta, konsultantski timovi su ostali nepromenjeni.

Kada konačno bude završen, Jeddah Tower će postati najviša građevina sveta, čineći Burj Khalifu iz  Dubaija patuljkom od kog će biti viši za 172 metra. Kako bismo dali određenu perspektivu ovoj priči, moramo naglasiti da neboder visok jedan kilometar predstavlja isto što i tri Ajfelova tornja, poređana jedan na drugi.

 

2008.godine, kada je ovaj projekat najavljen, procenjeno je da će izgradnja tornja koštati 1.3 milijarde dolara, što ga je učinilo nešto “jeftinijim” u odnosu na Burj Khalifu, za čiju je izgradnju potrošeno 1.5 milijardi dolara. Želeći da postane glavni ukras Jeddah Economic City razvoja, ovaj toranj će posedovati i najviši vidikovac sveta zajedno sa brojnim drugim pogodnostima, uključujući tržne centre, luksuzne butike, gurmanske restorane, teniske terene i mnogo toga drugog.

Luxury Experience