Marafy: veštački kanal koji transformiše obale Crvenog mora

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MBS) gradi veštački kanal dužine 11 kilometara koji će osvetliti obale Crvenog mora i primiti 130.000 stanovnika…

Ovaj blistavi urbani vodeni koridor dužine 11 km i širine 100 m promeniće izgled Severne Džede sa vodenim putem koji će postati oličenje urbanog života. Od šetališta pored kanala do više stambenih i komercijalnih četvrti, preko stotinu hiljada stanovnika će živeti u ovoj veštačkoj Utopiji. Projekat vredan više miliona dolara sprovešće ROSHN Group, najpouzdaniji razvojni investitor za više različitih vrsta imovine u Saudijskoj Arabiji, u saradnji sa PIF-om.

Plovni kanal je prvi takve vrste u ovoj naftom bogatoj zemlji, u kojem će se smestiti preko 130.000 stanovnika i mnoge mogućnosti za uživanje. David Grover, izvršni direktor ROSHN Grupe, istakao je značaj Marafy projekta u ostvarivanju ciljeva Saudijske vizije 2030. godine: "MARAFY će promeniti pravila igre u sektoru razvoja nekretnina, podižući lestvicu razvoja u regionu, poboljšavajući kvalitet života i stvarajući ogroman uticaj u Džedi", dodavši da će ovo biti jedan od "ikoničnih projekata koji će staviti Džedu na mapu svetskog odredišta u svakom smislu."

Slično velikim gradovima poput Čikaga, Stokholma, Hamburga i centralnog Londona, ovaj kanal će pružiti obalno područje koje će poboljšati kvalitet života i stvoriti zadivljujuću oazu nekretnina i razvoja. Marafy će se sastojati od više različitih četvrti povezanih putem urbanih vodenih koridora, ne narušavajući kulturno i arhitektonsko nasleđe grada. Fasade će biti inspirisane istorijskim dizajnom regiona Džede, spojene sa modernim dizajnerskim jezikom.

Kanal Marafy takođe će uključivati postojeći integrisani stambeni razvoj kompanije Roshn, Alarous. Uključivanje intermodalnog transportnog sistema, uključujući vodene taksije, autobuske linije, posebnu stanicu Metro Red Line i direktan kanalni link do Kralja Abdulaziza, ojačaće poziciju Džede kao regionalnog centra.

Luxury Experience