Krunisani princ Saudijske Arabije gradi najveće svetsko konjičko selo u okviru projekta AlUla

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman, gradi najveće svetsko konjičko selo na Uneskovom mestu nasleđa AlUla…

Prema navodima, prostiraće se na površini četiri puta većoj od Diznilenda i imaće trkalište sa kapacitetom od 3.000 ljudi, teren za polo na pesku i smeštaj za 840 konja.

Nikoga ne možemo kriviti za širenje svojih vizija izvan dosega običnih smrtnika. Primer za to je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman i njegov najnoviji projekat - konjičko selo svetskog ranga. Kraljevska komisija za AlUlu (RCU) predstavila je rendere konjičkog sela na Uneskovom mestu nasleđa koje će oduševiti ljubitelje konja i turiste.

Konjičko selo AlMuatadil prostiraće se na površini od 2,85 kvadratnih kilometara, sa glavnom trkačkom stazom koja ima kapacitet za 3.000 posetilaca. Prostor će takođe sadržati stazu za izdržljivost, travnati teren sa 600 sedišta i teren za polo na pesku sa 400 sedišta.

Dizajn obuhvata nisko smeštene jedinice koje se stapaju sa prirodnim okruženjem AlUle koristeći boje zemlje slične pesku. Zidovi i unutrašnji pregradni zidovi izgrađeni su koristeći tradicionalne građevinske metode i lokalne materijale.

Kako je AlMuatadil konjičko selo namenjeno ljubiteljima konja i samim konjima, imaće dva kompleksa za smeštaj, u kojima će biti smešteno ukupno 740 konja, pored objekata za posetioce.

Luksuzni smeštaj i prodajni objekti upotpuniće iskustvo za učesnike. "Ovi vrhunski objekti učiniće AlMuatadil vodećom međunarodnom platformom za konjičke događaje i omogućiće jahanje u pejzažu umetnosti i skulpture Wadi Al Fann", izjavila je Kraljevska komisija za AlUlu.

"Sajt je blagoslovljen zadivljujućim prirodnim karakteristikama, a naša vizija za dizajn bila je da razvijemo pamtljivo i inspirišuće konjičko selo potpuno uronjeno u ovaj jedinstveni pejzažni kontekst", izjavio je Erik Behrens, arhitekta i kreativni direktor u AECOM.

"Dizajn sela inspirisan je lokalnom vernakularnom arhitekturom, uskim ulicama, dvorištima i trgovima. Cilj mu je da svim gostima pruži autentično iskustvo AlUle, iako u savremenijem izrazu", objasnio je Behrens. "Objekti, s druge strane, stapaju se sa padinom terena svojim terasastim sedištima koje odražavaju kaskadnu prirodu okolnog zemljišta."

"Njihovi tanki horizontalni krovovi lebde iznad tribina kako bi omogućili spektakularan pogled kroz nivoe loža i daju arhitektonskoj kompoziciji njenu elegantnu lakoću, dok blago talasaju u okviru svoje ravni kako bi se bolje uklopili u okolni teren i prihvatili njegov prirodni oblik", dodao je Behrens.

Luxury Experience