Klinci uništili najveći stakleni zamak sveta

Jedna vest je tokom protekle nedelje uzdrmala javnost iz čitavog sveta…

Najveći stakleni zamak na svetu, smešten u Shanghai Museum of Glass, polomljen je na komade nakon što je dvoje dece oborilo jedan deo postavke. Španski duvač stakla, Migel Aribas, radio je 500 sati na ovom remek delu. Možda vam je žao muzeja ili umetnika, koji će morati ponovo da radi kako bi popravio svoj projekat, ali da budemo iskreni, malo nam je žao roditelja dece koja su odgovorna za ovu destrukciju.

Roditelji su prema navodima, na trenutak okrenuli glave na drugu stranu, a njihova deca su iskoristila tu priliku i prešla preko barijere i napravila štetu. To je u svakom slučaju moglo svakome da se desi, a verujemo i da je muzej mogao malo bolje da zaštiti svoje komade, posebno kada su i deca deo njihovih posetilaca.

Za klince, barijera u formi kanapa je samo prepreka koju moraju preći da bi stigli do svog cilja – ili u ovom slučaju, do uništenja zamka od stakla koji je težak 60 kilograma i poseduje detalje od 24 karatnog zlata. Zamak se sastojao od oko 30.000 individualnih delova.

Roditelji kojima je bilo više nego neprijatno su se izvinili zbog incidenta i obećali su da će preuzeti odgovornost za neophodne popravke. Zamak koji je u ovom slučaju srušen baziran je na Pepeljuginom zamku u Diznilendu, koji je vredan oko 64.000 dolara. Šangajski muzej je već kontaktirao umetnika povodom potencijalnih popravki, ali zbog zabrane putovanja izazvane pandemijom korona virusa, on trenutno ne može doći do Kine, pa će zamak ostati ruina u narednom periodu.