Kina dobija prvi pametni grad

Nakon pametnih telefona i pametnih domova, sledeći logični korak u razvoju našeg okruženja i poboljšanju kvaliteta života, svakako su pametni gradovi…

Ko bi nas bolje preveo u tu realnost, od superzvezde iz sveta arhitekture, Bjarka Ingelsa, i Terminus Grupe koja potiče iz Kine, a specijalizovana je za pametne servise. Bjarke Ingels Groupa skoro je predstavila planove za svoje novo veličanstveno, high-tech sedište. Smešteno u Čongkingu, novo sedište kompanije nazvano AI CITY, opisano je kao novi centar inovacija u Kini. Razvojni projekat biće posebno posvećen “veštačkoj inteligenciji, robotici, umrežavanju i podacima”. Praktično, ovaj lokalitet predstavlja mesto u kom će Terminus Grupa moći da predstavlja svu svoju tehnologiju nove generacije, prikazujući šta je sve moguće uraditi u pametnim gradovima.

AI CITY je okružen veličanstvenim planinama jugoistočne Kine, što je u mnogome uticalo na sam dizajn. Prva faza, nazvana Cloud Valley, prostire se preko 33 hektara i inspirisana je reljefnim pejzažem i povezanošću zemlje i neba. Prostor je podeljen na dve parcele koje su jedna do druge, a koje “imitiraju svoje suprotnosti”, poput jin i janga.

Izdignuta “planina” sastoji se od mreže dvorišta za javne događaje, poput sportskih mečeva, umetničkih izložbi i AI demonstracija, dok “dolina” sadrži najveće javno dostupne zelene krovove u Kini, koji su idealni za održavanje događaja na otvorenom. Prostor će takođe otkriti i najveći digitalni displej Kine kada padne veče. Sedište kompanije Terminus nalazi se jugozapadno od samog mesta konstruisanja, dok je Robot Muzej smešten severoistočno. Na severu se nalaze kancelarijski i prodajni prostori.

Kao što je i očekivano, AI CITY će biti ispunjen električnim biciklama, autonomnim i robotskim vozilima, što će u kombinaciji generisati novi sistem pametne mobilnosti. Roboti i ljudi će ovde funkcionisati zajedno, ispod istog krova. U svojoj esenciji, ovaj dizajn nam pokazuje da budućnost luksuza nije samo život u pametnom domu, već život u pametnom gradu.