High-tech kolevka - Snoo

Kada se dizajneri poput Iva Behara nazovu kreativnim, to nekako zvuči nedorečeno…

Zbog njegove poslednje pametne kreacije, Wi-Fi robotske kolevke za bebe nazvanom Snoo, isrcpljeni roditelji novorođenčadi sa oduševljenjem prihvataju ovu izjavu. Aplikacija sa kojom Snoo kolevka dolazi dozvoljava roditeljima da nadgledaju šablon spavanja svog deteta, jer se podaci direktno šalju na njihov pametni uređaj preko Wi-Fi konekcije. Ne brinite, radijacija Wi-Fi signala ima metalni štit ugrađen u kolevku, tako da bebi neće nimalo smetati. Naravno, ova opcija može biti i isključena.

Kolevka romboidnog oblika ima strane od tekstilne mreže, tako da dete dobija sasvim dovoljno svežeg vazduha, dok ugradni kaiš drži bebu na mestu dok spava. Dušek kolevke smešten je u drveni kalup, koji ima nogare koji liče na šnale za kosu. Ugradni senzori nadgledaju bebine pokrete i zvuke, ispuštaju prijatne tonove i ljuljaju uplakane i nervozne bebe, pa ih tako uspavljuju umesto umornih roditelja. Ono što je dobra stvar svakako – ljuljanje kolevke ne može biti aktivirano ako kaiš nije bezbedno zakačen za njene stranice.

Ova kolevka takođe ima nekoliko automatskih opcija, koje će odgovarati različitim raspoloženjima novorođenčeta – tu je sensor koji automatski pokreće kolevku čim se beba probudi i zaplače, kao i zvuk niske frekvencije i ljuljanje koje se aktivira kada se beba probudi tokom noći, i zvuk više frekvencije koji će lako umiriti uplakano dete.

Visina ove kolevke je takva da roditelji lako mogu uzeti bebu iz nje i gledati je šta radii z svog kreveta. Naravno, ne postoji zamena za dodir i glas roditelja koji umiruju i uspavljuju dete, ali Snoo kolevka za cilj ima povremenu zamenu roditelja koji su isrcpljeni, dok je preporučuju brojni uvaženi pedijatri.

Ideja koja je započela ovaj projekat bilo je Beharovo lično iskustvo neprospavanih noći sa četvoro dece, koja su ga detaljno upoznala sa nedostatkom sna. Tako je rođena Snoo kolevka, nakon petogodišnjeg rada, u saradnji sa dr Harvi Karpom.

Snoo je trenutno pogodna za decu i bebe, mada će njen razvoj verovatno ići mnogo dalje od toga. Njena cena će biti 1.200 evra, a može se kupiti preko interneta.

D.Ć.

Povezane teme