"Futuristički" trajektni terminal u Kini izgleda kao kosmodrom iz naučno-fantastičnog filma

Talentovane arhitekte MAD studija mogu da dobiju inspiraciju iz bilo čega, čak i od narandžastih portalnih dizalica!

Novim projektom učestvovali su na međunarodnom takmičenju za dizajn novog međunarodnog centra za krstarenje Cuntan u Čongkingu, Kini. Rezultat je nadrealni niz narandžastih zgrada podignutih iznad zemlje.

Kompleks će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara, sa pristupom reci Jangce. Kompleks futurističkog izgleda zameniće postojeći kargo terminal, čineći da od obične industrijske lokacije postane upotrebljiv javni prostor.

Dizajneri imaju za cilj da ovu rečnu luku za krstarenje pretvore u okrug koji podržava turizam, kupovinu i zabavu. Rečna luka će se sastojati od šest zgrada u dužini od 430 metara, visokih stubova i izgledaće apsolutno upečatljivo sa neobičnim, ali atraktivnim aluminijumom narandžaste boje. To objašnjava podelu prostora kao luku za krstarenje od 15.000 kvadratnih metara i 50.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Luka će biti povezana sa komercijalnim žarištima „nebeskim“ mostovima koji će voditi do prodavnica i restorana.

„Reka Jangce je više od prirodnog pejzaža u Čongkingu. Zbog ljudskih aktivnosti kao što su pomorski saobraćaj i industrijski transport, ovaj planinski grad je takođe pun energije i kretanja. Želimo da transformišemo ovu energiju u Čongkingu iz tragova industrije u energiju koja podstiče maštu. Ljudi ovde mogu da osete kinetičku energiju grada, ali i da zamisle javne prostore budućnosti,” rekao je osnivač kompanije MAD, Ma Jansong.

Izgradnja novog međunarodnog centra za krstarenje Cuntan počeće u novembru 2022. Dizajnerski tim je takođe dodao pejzažni park, prostrani urbani zeleni prostor od 100.000 kvadratnih metara koji omogućava posetiocima da uživaju u prirodnom okruženju i pogledu na Čongking i Jangce.