Dizajner McLaren P1 superautomobila kreirao najbezbednije auto sedište za bebe na svetu

Predstavljamo vam najbezbednije sedište za bebe na svetu, i nećete sumnjati u tvrdnju kada saznate ko stoji iza njegove kreacije...

Nazvano BabyArk, vrhunsko auto sedište za bebe dizajnirao je legendarni dizajner Frenk Stivenson. U slučaju da ne znate ko je on, američki dizajner rođen u Maroku odgovoran je za dizajniranje nekih od najboljih automobilskih kreacija, uključujući McLaren P1, Ferrari F430, Maserati MC12 i mnoge druge.

Prema dizajneru, bezbednosni propisi za sedišta za bebe nisu ažurirani od 2000. Kao rezultat toga, većina proizvoda dostupnih na tržištu koji ispunjavaju te standarde nije tako bezbedna. To ga je motivisalo da dizajnira napredno sedište koje može da pruži najbolju zaštitu najugroženijim putnicima.

BabyArk je prvi put predstavljen pre više od 3 godine i prvobitno je trebalo da bude u prodaji 2021. Da bi ponovo osmislio auto sedište za bebe, Stivenson je sarađivao izraelskom kompanijom koja proizvodi sisteme za apsorpciju energije za oklopna vozila.

Okvir je napravljen od ugljeničnih vlakana, dok osnova ima čelične namotaje koji apsorbuju energiju i koji se protežu prilikom udarca i usporavaju kretanje sedišta napred. Štaviše, kaže se da je zaštita od bočnog udara inspirisana pločastim kostima detlića, dok je naslon za glavu napravljen od polimera protiv udara D30.

Pored najsavremenijih materijala koji se koriste u konstrukciji, BabyArk je takođe jedno od tehnički najnaprednijih sedišta za bebe koje se novcem može kupiti. Njegov elektronski paket je napravljen od 14 senzora za merenje sile udara.

Ako dođe do sudara, postoji 14 senzora, koji govore vlasniku da li je bezbedno da nastavi da koristi sedište. Ovaj sistem takođe savetuje roditelja da li je sedište pravilno postavljeno i upozorava vlasnike ako su zaboravili dete u autu.

Sindrom zaboravljene bebe je statistički mali, ali veoma realan problem, ponekad sa tragičnim posledicama: više od 900 dece je umrlo u vrelim automobilima u Americi tokom poslednjih 30 godina.

Tokom razvoja, BabyArk je prošao kroz preko 200 testova sudara za procenu potencijala za povrede glave i grudnog koša. Tamo gde većina dečjih sedišta ima rok trajanja, ova kompanija kaže da materijali od ugljeničnih vlakana i čelika ne degradiraju tokom vremena. Postoji besplatna provera usluge održavanja 10 godina nakon kupovine proizvoda.

Što se tiče cena, BabyArk se trenutno može naručiti unapred za 990 dolara sa isporukom od 31. maja.

Luxury Experience