Da li je ovo najlepši park na svetu?

Svi parkovi su lepi, gde god se oni nalazili. Sa otvorenim prostorom, gomilom zelenila i površinama posvećenim skejtbordu i fudbalu, kako i ne bi bili? Ali neki parkovi su svakako lepši od drugih - a ovaj novootvoreni park na Kipru mogao bi biti najelegantniji i najmoderniji park koji smo ikada videli.

Dizajniran od strane Zaha Hadid Architects, zove se Eleftheria Square i nalazi se u centru kiparske prestonice Nikozije. Izrađen od osušenog opkopa koji leži pored venecijanskih zidina grada iz šesnaestog veka, ZHA je postavio šetališta, trgove, objekte na vodi, kafiće i gomilu drveća.  

Dakle, zašto je novi trg Eleftheria tako cool?

Mnogo je razloga. Najslađi delovi su prostori na više nivoa koji su, kao što pokazuju fotografije, neverovatno glatki i elegantni. Istina, te „krivine“ su savršene za skejtbord, ali još jedna objektivno sjajna stvar je što park čine veoma pristupačnim za osobe sa invaliditetom.

Elefteria je otvoren za javnost, a delovi parka će biti domaćini festivala i drugih velikih događaja. Uzbudljivo, ZHA ga je takođe predstavio kao potencijalni deo novog „zelenog pojasa“ oko Nikozije. Drugim rečima, grad bi uskoro mogao da dobije nove otvorene prostore koje je dizajnirao ZHA.

Još jedan aspekt parka koji je svakako prilično zanimljiv je da ZHA vidi da on deluje kao objedinjujuća karakteristika za podeljeni grad. Nikozija je podeljena Zelenom linijom – zonom koja razdvaja Severni Kipar pod turskom vlašću od južne Republike Kipar – od 1974. Pošto venecijanski zidovi okružuju Zelenu liniju, postoji daleka nada da bi se park u budućnosti mogao proširiti i ponovo povezati zajednice sa obe strane tampon zone.

U svakom slučaju novi park je fantastično delo dizajna i brilijantan primer kako gradovi mogu da revitalizuju javne prostore na zapanjujuće nove načine.