Budućnost je stigla: ova velelepna struktura će vratiti život našim okeanima

Ambiciozni koncept Lenke Petrakove predstavlja rešenje problema globalne zagađenosti i smeća u našim dragocenim okeanima...

Nazvan 8th Continent, dizajnerski projekat skuplja plastični otpad sa vodene površine i razlaže ga u reciklirajuće materijale. Velika plovna stanica zamišljena je kao čistač i samoodrživa mašinerija za velika vodena okruženja. Ona je takođe, nedavno nagrađena 2020 Grand Prix nagradom za arhitektonsko i inovativno morsko plovilo, u teškom takmičenju koje je osnovano od strane fondacije Jacques Rougerie.

Struktura je dizajnirana posebno za Pacifički okean i sastoji se od pet glavnih delova, barijere, kolektora, istraživačkog i edukacionog centra, staklenika i životnih površina sa svim pratećim objektima. Brana služi za prikupljanje otpada i žetvu energije koju stvara plima. Baš kao čistač vode, Lenka Petrakova iz Zaha Hadid studija, zamislila je svoju plutajuću stanicu kao prečišćivača vodenih površina i interdisciplinarnu platformu u jednom.

Upravo zbog toga, istraživački i edukacioni centar predstavlja meto za proučavanje i demonstraciju sverastućih opasnosti i loših uslova u našem eko sistemu okeana. Svaki od pet delova plutajuće stanice dizajniran je sa posebnim upotrebnim vredonstima. Brana pluta na vodenoj površini i usmerava otpad ka kolektoru, koji uz pomoć sakupljačkih tehnologija u centru građevine optimizuje dalji reciklažni proces.

Staklenici su oblikovani na način kako bi optimizovali sakupljanje kondenzovane vode i poseduju oblik velikih jedara kako bi omogućili navigaciju stanice putem vetra. Životne jedinice, javne površine i dodatni objekti uključeni su u centralnom delu konstrukcije i zaduženi su za spajanje svih delova u njenom centru, geometrijski se uklapajući sa kobilicom broda.

Prirodne sile predstavljaju glavne činioce pokretačkog sklopa stanice, njene pozicije i unutrašnjeg ekosistema. Plutajuća tvrđava je zamišljena kao potpuno samoodrživa jedinica, tako da je sve njene elemente potrebno optimizovati i učiniti da funkcionišu u sistemu napajanom određenom vrstom energije.

Brana prikuplja energiju plime, namenjenu napajanju turbine za sakupljanje otpada. Solarni paneli koji prekrivaju staklenike osigurivaju da stanica poseduje dovoljno struje kako bi napajala grejače rezervoara vode, omogućujući njeno isparavanje i destilaciju. Nakon ekstrakovanja prljavština iz vode, filtrirana i čista tečnost upumpava se u rezervoare i destilovana dalje može biti korišćena za sve, od pića do navodnjavanja različitih biljnih kultura.