Budućnost je stigla - i ovaj projekat u Kini to dokazuje

O nadrealnim arhitektonskim konceptima čitamo skoro svakog dana…

Koliko god uzbudljivi oni bili, retko se svi delovi slagalice poklope, kako bi oni postali deo naše stvarnosti. Ipak, to ne može biti rečeno za MVRDV projekat Shenzhen Terraces, čija je gradnja upravo započela, nakon što je osvojio prvo mesto na internacionalnom takmičnjeu. Shenzhen Terraces projekat sastoji se od nekoliko dostupnih prostora koji imaju brojne namene, uključujući obrazovnu, komercijalnu i javnu, stapajući se sa različitim otvorenim zelenim oazama.

Prostirući se na površini od 95.000 kvadratnih metara, Shenzhen Terraces postavlja sasvim nova pravila igre, u poređenju sa nebeski visokim soliterima. Horizontalne površine koje ga sačinjavaju su estetski zadovoljavajuće i savršeno su skrovište od suptropske klime ovog grada, dok zaobljene forme promovišu protok vetra i prirodnu ventilaciju.

Osnivajući partner MVRDV kompanije, Vini Mas, izjavio je: “Shenzhen Terraces se može posmatrati kao trodimenzionalni park, koji će studentima omogućiti da šetaju po otvorenom prostoru kada je lepo vreme, umesto da budu zatvoreni unutra. U ovom projektu, ne radimo protiv klime, već sa njom. Prirodno hlađene terase, zaštićene od sunca, uskoro će postati sjajna mesta za opuštanje i uživanje”.

Glavni elementi projekta uključuju pozorište, biblioteku, muzej, centrar za konferencije i prodajne prostore. U samom centru najveće građevine, terase se uvijaju prema unutra, kako bi formirale otvoreni atrijum, što dozvoljava vazduhu i vegetaciji da prodre unutar struktura i podari novu dozu života bibliotekama, terasama, obrazovnim i komercijalnim programima.

Pored toga, Shenzhen Terraces nude veliku panoramu koja je pre svega orijentisana prema pešacima, a koja uključuje suptropsku vegetaciju, javnu umetnost, reflektivne bazene i aktivne zone. Biblioteka igra ulugu lepka koji spaja dve građevine i povezuje ih uz pomoć obrazovnih i komercijalnih programa.

Pejzažna arhitektura formirana je u saradnji sa Openfabric. Neki delovi projekta će biti kreirani u formi džungle, dok će se kroz njih pružati spektakularne pešačke staze.