Budući održivi grad Xzero u obliku cveta biće „najbolji grad na svetu“

Kompanija Urb iz UAE predstavila je koncept futurističkog grada XZERO.

Budućnost je održiva, a ova metropola dizajnirana u obliku cveta daje prednost pešacima i održivim zajednicama. Planirana zajednica u Kuvajtu promoviše način života bez emisija ugljenika za 100.000 stanovnika koji će uživati u mreži centara posvećenih obrazovanju, zabavi i medicinskim ustanovama. Na površini od 16 kvadratnih kilometara smestiće se 100.000 stanovnika, koji će živeti u ravnoteži s prirodom, oslobođeni štetnih gasova i buke. Ovde će biti izgrađeno 30.000 stambenih jedinica, odmarališta sa 5 zvezdica, javni park, centar za zaštitu prirode i još mnogo toga kako bi se uskladio život sa prirodom.

U velikoj meri, eko čvorište će generisati čak 30.000 mesta za zapošljavanje u različitim sferama života, kao što su medicina, turizam, tehnologija, obrazovanje i ugostiteljstvo.

„Stvaranje održivih gradova koji prate najviše standarde života sa najmanjim uticajem na životnu sredinu više nije izbor, postalo je neophodno. XZero je planiran sa multifunkcionalnim holističkim rešenjima koja su fokusirana na tri ključna stuba održivosti, društveni, ekonomski i ekološki“, rekao je Baharaš Bagherian, izvršni direktor URB kompanije.

Srce ovog projekta je jedinstveni pejzaž, koji je multifunkcionalan i dizajniran da promoviše zdravlje, blagostanje i biodiverzitet.

Imajući na umu glavni fokus projekta vrednog 15 milijardi dolara, svi prostori za šetnju biće zasenjeni i povezani sa drugim područjima koja su namenjena biciklistima. Pored zone za pešačenje i vožnju bicikla od 35 km, XZero će moći da se pohvali konjičkom stazom dugom 9 km.

Projekat će početi da se gradi 2024. godine i planirano je da bude završen do 2034. godine.

URB takođe osmišljava najveći urbani tehnološki kvart sa nultom neto emisijom ugljenika na svetu koji će biti izgrađen u Dubaiju.

Luxury Experience