Anthenea - novi način života na visokoj nozi

Da li ste ikada maštali o životu u luksuznoj, ekološki prihvatljivoj, plutajućoj oazi?

Ukoliko jeste, već sledeće godine vam se može posrećiti, barem ako se za to pita kompanija Anthenea. Nakon što su predstavili svoj pionirski prototip koji je oduševio čitav svet pre dve godine, francuska kompanija najavila je da će prve stambene jedinice u obliku kupole lansirati već iduće godine.

Čaurasta, potpuno autonomna struktura pod nazivom Anthenea, prešla je dugačak put kako bi došla do ove tačke. Njen dizajn potpisuje nautički arhitekta, Žan-Mišel Dukancel, dok je originalni dizajn inspirisan jazbinom zlikovca iz filma The Spy Who Loved Me iz 1977.godine. Strukturi koja nas asocira na NLO bilo je potrebno više od pet prototipa i petnaest godina kako bi bila kompletirana, ali sada je potpuno spremna da promeni naše živote.

Unapređene Anthenea jedinice imaju prečnik od devet metara, koji nudi dovoljno mesta za dve odrasle osobe ili četvoročlanu porodicu. Luksuzni enterijer sadrži salon, bar i čajnu kuhinju, dok se na krovu nalazi solarijum sa šankom koji može da primi do 12 gostiju. Prema mnogima, najbolja osobina Anthenee je njena sposobnost je da se neprimetno stopi sa morskim svetom. Kompanija ga opisuje kao „cvet lotosa“ jer pluta na površini mora i „nema uticaja na podvodni ekosistem“. Mahuna je opremljena solarnim pločama i napaja se 100 posto čistom energijom. Takođe je opremljena inovativnim sistemom sidrenja i zavrtnjem za pesak koji nanosi minimalno oštećenje dnu okeana.

Dodatna zelena tehnologija dolazi u obliku sistema za filtriranje slane vode i sistema za obradu otpada koji je odobrila američka obalska straža. Sama struktura se takođe može sto posto reciklirati, što znači da nema otpada ni na kraju njenog životnog ciklusa.

Anthenea se može opremiti pogonom i upravljati džojstikom ukoliko gostima treba promena mora, dok se takođe može vezati poput uobičajenih plovila i može ostati stabilna pri vetrovima šestog stepena, brzine do 27 čvorova.

Kompanija kaže da se mahune mogu koristiti kao ekskluzivni okeanski stanovi, mada takođe žele da se udruži sa hotelijerima širom sveta kako bi stvorila plutajuća odmarališta koja sadrže više jedinica. Anthenea bi takođe mogla da radi kao luksuzni Airbnb ili da bude konfigurisana kao plutajuća banja ili restoran.

Što se tiče cene, osnovna Anthenea kreće se od otprilike 365.000 USD, dok će vas vrhunski modeli, poput plutajuće spa verzije, koštati 730.000 USD. Kompanija kaže da će sve narudžbine podnete u junu i julu ove godine biti proizvedene i dostavljene početkom 2022. godine.