Pantone otkriva omiljenu boju 2022.godine

Globalni autoritet za boje, Pantone, otkrio je novu glavnu boju za 2022. godinu i to je nijansa - „Very Peri“.

U vremenu tranzicije bez presedana, gigant u svetu boja osmislio je novu fuziju plave i ljubičasto crvene kako bi istakao urušavanje granica između našeg fizičkog i digitalnog sveta.

U vreme NFT-a, Metaverzuma i beskrajnih Zoom sastanaka, „Very Peri“ odražava sve nejasniju granicu između našeg fizičkog i digitalnog sveta. U stvari, Pantone Color Institute je shvatio da je takvo vreme bez presedana zahtevalo uvođenje potpuno nove boje, a ne one izvučene iz široke palete brenda.

„Samo smo morali da otvorimo svoje umove za novu viziju, tako da mislimo da je deo toga bilo shvatanje da možda moramo da transformišemo i naš proces otkrivanja boja“.

Krajnji rezultat je topla, čudna boja koja spaja pouzdanu plavu i ljubičasto crvenu nijansu u jednu uzbudljivu nijansu koju Liatris Ajsman, izvršna direktorka Pantone Instituta za boje, naziva „najsrećnijom i najtoplijom od svih plavih nijansi“, navodeći njeno „živo, radosno, dinamično prisustvo“.

Pantone 17-3938 Very Peri je živahna plava nijansa sa jarko ljubičastim i crvenim podtonom koji ističe najbolje od obe nijanse. Ova nova boja, čije smelo prisustvo inspiriše na genijalnost i kreativnost, verovatno će biti na naslovnicama u narednim sezonama.

„Brend je kreirao novu boju po prvi put u istoriji svog Pantone programa „Boja godine“, odražavajući globalnu inovaciju. Rezultat je „Very Peri“, nijansa slična onoj kod cvetova lavande.

Istraživački ogranak Instituta za boje Pantone, provodi godine pretražujući svet, vodeći istraživanje predviđanja trendova kako bi pronašao nijanse koje podstiču društvo – od pista do aktuelnih događaja, tehnoloških trendova i još mnogo toga.

Nakon godine usred pandemije, brend je želeo da uvede boju koja bi inspirisala ljude da budu kreativni u krajnje konfuznim vremenima. Brend objašnjava da je ova živahna nova nijansa prilagođena velikom broju materijala, tekstura i završnih obrada i da će pružiti pop dodire u dizajnu enterijera, nameštaja ili kao element dekoracije.