Prečešljajte svoje tavane: stara vaza prodata za skoro 2 miliona dolara

Aukcije ponekada mogu predstavljati prava iznenađenja, a radi davanja pravog primera, vredi istaći da je jedna kineska vaza sa startnom cenom od 612 dostigla cifru od 1,3 miliona dolara…

Jedna irska porodica u svojoj velikoj kolekciji predmeta posedovala je prodatu vazu tokom osamdeset i dve godine, kupljenu od neimenovanog prodavca tokom jedne rasprodaje 1938. godine. Njena istorija i izrada ostala je prava misterija tokom dugog niza godina, ali uprkos ovoj činjenici, ništa nije moglo da zaustavi sve zainteresovane kupce.

Iako je aukcijska prodaja startovala veoma sporo, vaza je na kraju prodata telefonskom ponuđaču iz Tajvana po neverovatnoj sumi. Predivno očuvani komad dolazi u beloj boji i poseduje retke duple zmaj rukohvate i šestokarakterne oznake kineskog cara Jongzenga, što su najverovatnije detalji koji su najviše zainteresovali kupca.

Aukcija je zaključena od strane irske aukcijske kuće Sheppard’s of County Laois za neverovatnih 1,34 miliona dolara. Komentarišući čitav događaj, aukcioner Filip Šepard izjavio je: “Istoričari i mi bili smo u startu svesni vrednosti ovog neverovatno važnog komada, ali tačno ocenjivanje kineske keramike predstavlja veoma komlikovovan postupak.”

“Konačna cifra ove aukcije dolazi kao fenomenalan rezultat i bilo je potpuno opčinjavajuće posmatrati nadmetanje sve dok ga kupac iz Tajvana nije zaključio svojom ponudom”, dodao je aukcionar. Verovatno ni sami vlasnici ove stare vaze nisu bili u prvi mah svesni njene vrednosti, tako da se preturanje po starim predmetima i potraga za kineskim antikvitetima u domaćinstvu ponekada stvarno isplati.