Nova kolekcija Littala slavi 100 godina nezavisnosti Finske

Finska dizajnerska kuća Littala, koja je karakteristična po dekoracijama od stakla, slavi 100 godina nezavisnosti Finske, lansirajući u tu čast kolekciju izrađenu od plavog ultramarina.

Iako je sam po sebi ultramarin poznat kao kamen koji umiruje, ovaj lazulit plave boje simboliše nacionalnu boju Finske, kao i nebo, mnogobrojna jezera… Zato su svi komadi ove kolekcije u nijansama ultramarin plave uključujući sve predmete, “Kivi” , “Karto”, “Kastehelmi” i “Kiuru”. Cela kolekcija, odnosno svaki komad, pojedinačno dolazi u luksuznom plavom pakovanju.

Svake godine od 1993. na ovamo, brend Littala na početku godine predstavlja novu figuru neke ptice. Za ovu 2017. godinu to je ptica Kiuru, ševa, koja je obojena u nacionalne boje Finske. Po staroj legendi, ptica Kiuru je vesnik leta. Ovo je jedina ptica u kolekciji koja ima krila, koja su dizajnirana tehnikom duvanja stakla. Svi ostali delovi ptice su kreirani posebno i spojeni su dok je staklo bilo vruće. Limitirano izdanje ove ptice prati i jaje.

Golubica je takođe dizajnirana za ovu posebnu kolekciju u čast nezavisnosti Finske. Ona poseduje ultramarin plavu u kombinaciji sa nijansom zelene, sive i tamno plave.

N.V.T.