Kolekcija činija inspirisana tradicionalnim japanskim tehnikama

Prilikom kreiranja Shou Sugi Ban kolekcije, A Space studio izobilje inspiracije pronašao je u radu skulptora, Isamua Nogučija, posebno se fokusirajući na “The Sculptor and the Ashtray” delo, odnosno projekat koji je istraživao dva suprotna koncepta.

Prvi koncept bio je ručno izrađen i sadržao je devet gipsanih modela koji su inspirisali ovu kolekciju, dok je drugi bio kreiran za masovnu proizvodnju, ali je bio previše kompleksan za to. Na kraju, nijedan koncept nije bio u celosti realizovan, a Nogučijeva želja da kreira “jeftine stvari za šire narodne mase” nikada nije bila ostvarena.

A Space Shou Sugi Ban kolekcija sastoji se od devet skulpturalnih drvenih činija, pri čemu je svaka izrađena u seriji od 10. Činije se tradicionalno proizvode koristeći recikliranu libansku kedrovinu, dok ih ručno stvaraju pravi majstori zanata.

Dalja inspiracija koja potiče od Nogučijevih dela evidentna je u upotrebi pozitivnog i negativnog prostora. Mirišljava kedrovina je prirodno osušena, zbog čega je svaka posuda održiva, pre nego što je paljena i potamnjena upotrebom japanske Šou Sugi tehnike.

Nakon toga, činije su polirane, peskirane i prekrivene slojem prirodnog laka. Čitava kolekcija Shou Sugi Ban je omaž kvalitetnim materijalima, formi i funkciji svakodnevnih predmeta, pretočena u umetnička dela za naš dom.

Ukoliko želite da saznate više, posetite aspacestudio.com

Luxury Experience