Drevna kineska vaza prodata za 41 milion dolara

Starinska kineska umetnička dela, redovno se prodaju po neverovatno visokim cenama…

To dokazuje imperijalna Yangcai vaza sa rotirajućim feniksom, koja je aukcijski prodata pre nekoliko dana u Pekingu, po ceni od 41.6 miliona dolara. Datirajući iz 18.veka, vaza se smatra najskupljom keramičkom posudom sveta, nakon što je prevazišla prethodni rekord koji je držala Ru-Ware posuda, prodata pre četiri godine. Sa intrigantnim mehanizmom i neverovatnim kvalitetom izrade, vaza je završila u rukama cenjenog dilera kineske umetnosti, Vilijama Čaka, koji je za nju platio 537.030 dolara 1999.godine, dok je originalno pripadala škotskoj plemićkoj porodici.

Rotirajuća vaza visoka je 63 cm i sastoji se od četiri dela – vrata, središta, donjeg dela i unutrašnje boce. Dekoracije sadrže karmin crvene i strane boje, interesantne oblake, planine i šume, uz bujno cveće i drveće i feniksa koji leti iznad oblaka.

Kombinujući nijanse žute, zelene, crvene, zlatne, tirkizne i plave, vaza u sebi integriše različite tehnike poput rolanja, rezbarenja, izdubljivanja i slično tome. Kao pravi komad istorije, ona trenutno pripada anonimnom azijskom kolekcionaru, koji ju je kupio po prethodno pomenutoj, neverovatnoj ceni.