Život u skladu sa prirodom

Smešten u primorskom predgrađu Vouligameni u Atini, ovo veličanstveno zdanje 314 arhitektonskog studija, usvaja veličanstveni oblik leptira…

Niz organskih oblina sačinjava ovaj jedinstveni stambeni kompleks, koji se sastoji od četiri nezavisne celine, od kojih svaka ima svoj podrum i krovni prostor. Dizajn arhitektonskog studija inspirisan je formom leptira čija se krila šire prema spolja, od centralnih delova stanova, prema vrtovima. Forme krila stvaraju ugodnu hladovinu u prizemlju, istovremeno ostavljajući otvorene terase na najvišim spratovima, gde stanari mogu uživati u nesmetanom pogledu na more.

Pored toga, krila su savijena kako bi se obezbedila privatnost. U „leptiru“ se prozirnost koristi kao vezni element između spoljašnjosti i unutrašnjosti. U-staklo se široko koristi, zamenjujući ili kamuflirajući čvrste zidove kako bi se omogućio maksimalni prodor prirodne svetlosti koja prožima enterijer. U isto vreme, ova vrsta stakla služi kao filter za iskrivljenje, zamagljujući kretanje stanara, dodajući privatnost i doprinoseći ukupnoj atmosferi stana. Kontrastni materijali se koriste za pojačavanje interakcije stanovnika sa konstrukcijom. Konkretno, sjaj U-stakla uparen je sa mat efektom bele cementne štukature odabrane za zidove, pod i plafon.

Štaviše, stene postavljene oko imanja dodaju zemljani element kompoziciji, a veće skrivaju strukturne elemente i čuvaju staklene ploče, ostavljajući tako na vidiku samo estetski neophodne stvari. Okolni pejzaž je dizajniran da dopuni kompoziciju, a veštačka jezera odražavaju organski oblik leptira, staklene površine i vegetaciju, dok istovremeno stvaraju osećaj povučenosti i mira. Plutajuće staze prelaze preko jezera i biljaka da bi povezale balkone u prizemlju, nudeći na ovaj način alternativni put, bliži prirodi.