Zen Spaces: Arhitektonska simbioza prirode i modernog dizajna

Više slika

Više slika

Sanjay Puri Architects predstavlja Zen Spaces, dom na 4 nivoa površine 2.500 kvadratnih metara, lociran u Džajpuru...

Brišući granice između enterijera i eksterijera, Zen Spaces se stapa sa postojećim pejzažom, filtrira svetlost na različite načine unutar svakog prostora, ispunujući volumene svetlošću i senkama koje se transformišu na različite načine u različito vreme.

Smeštena na relativno velikom placu, sa postojećom kućom na južnoj strani, klijenti su želeli novu kuću jer je porodica postala veća. Zadržavajući veći deo postojećeg vrta kao zajednički prostor za obe kuće, nova kuća je izgrađena na krajnjem severnom kraju, sa putevima sa 3 strane. Sva postojeća stabla na lokaciji su sačuvana, a nova kuća je uklopljena u slobodan prostor između njih.

Kuća je kompozicija kuboidnih volumena sa otvorenim dvorištem, izgrađena na 4 nivoa da bi se smestile tri generacije koje žive zajedno.

Podzemni nivo, prirodno osvetljen kroz potonulo dvorište, sadrži veliki salon, teretanu i servisne prostorije. Prizemlje i prvi sprat imaju dnevne boravke i trpezarije, sa tri spavaće sobe i malim salonima na svakom nivou. Drugi sprat sadrži višenamensku sobu koja se otvara prema velikoj terasi okrenutoj ka severu.

Svaki deo kuće je prirodno osvetljen, sa difuznim indirektnim sunčevim svetlom koje prožima unutrašnje volumene. Grad Džajpur ima 8 meseci leta sa temperaturama preko 35°C, i 4 meseca zime sa temperaturama koje se kreću između 12-21°C.

Kuća je naglašena zimskom terasom na južnoj strani koja gleda na veliki vrt, i linearnim letnjim odeljkom koji se prostire ispred glavnih dnevnih i trpezarijskih prostora na severnom kraju. Dve terase pružaju zaklonjena spoljašnja sedišta, koja se tokom cele godine mogu koristiti za porodična okupljanja.

Pored toga, svaka soba se otvara na sopstvenu privatnu spoljašnju terasu ili balkon, pružajući individualne otvorene prostore za svakog u kući. Ove spoljašnje terase deluju kao zaklon od prekomerne letnje vrućine, dok unutrašnje prostore održavaju hladnijim. Letnje terase gledaju ka velikom vrtu, a zimska terasa gleda ka velikim stablima, pri čemu se svaka od individualnih otvara ka mešavini bambusa i drugih stabala.

Da bi se smanjilo zagrevanje tokom letnjih meseci, a istovremeno obezbedila privatnost i smanjila buka sa glavnog puta na koji kuća gleda, serija GFRC paravana prekriva istočne, zapadne i južne strane, dok je severna strana otvorenija. Ovi paravani aludiraju na tradicionalnu kamenu arhitekturu grada Džajpura i Radžastana.

Kuća ima jednostavni RCC konstrukcijski ram, sa svim zidovima napravljenim od cigli, uključujući i sisteme za recikliranje vode, sakupljanje kišnice i solarno grejanje vode. Kuća je izgrađena lokalnom radnom snagom iz okoline, a većina materijala korišćenih u njenoj izgradnji nabavljena je unutar radijusa od 100 km. Svaki deo kuće je prirodno ventiliran, pri čemu dvorište doprinosi pasivnom hlađenju.

Paleta unutrašnjosti je pretežno neutralna u nijansama sive, sa akcentima u obliku umetnosti i nameštaja. 80% nameštaja je napravljeno po meri na licu mesta od strane lokalnih stolara, i napravljeno je od Indowuda, ekološki prihvatljive zamene za drvo napravljene od ljuski pirinča.

U većini delova kuće, plafon je ostavljen kao izloženi beton. Mala prostorija za molitvu čini fokalnu tačku duž cirkulacione kičme. Ova prostorija, poznata kao "pooja soba", mali je hram unutar kuće i bitan deo većine indijskih domova. Kao što svi hinduistički hramovi imaju zvono na ulazu, molitvena soba u kući je ukrašena serijom malih zvona u koncentričnim krugovima smanjujuće visine, formirajući kupolu koja odjekuje tradicionalnim hramom.

Postoje različiti stepeni transparentnosti kroz unutrašnje prostore, pri čemu su dnevni boravci, saloni, trpezarije, spoljašnji i cirkulacioni prostori besprekorno integrisani. Prostori su vidljivi do određenog stepena što omogućava bogatije prostorno iskustvo, a istovremeno su i privatni. Noću, kuća se delimično osvetljava, prikazujući svoje čvrste i perforirane volumene zajedno na skulpturalan način. Dizajn kuće, sa njenim dvorištem, paravanima, indirektnim prirodnim svetlom i potpunom prirodnom ventilacijom, čini je izuzetno energetski efikasnom.

U kontekstu lokacije i klime regiona, Zen Spaces je dom koji nudi različita iskustva u svakom svom delu, besprekorno preplićući se s prirodom.

Luxury Experience