"Zeleni" stambeni kompleks u Belgiji

Stefano Boeri Architetti - kreatori milanske Bosco Verticale - završili su novi projekat u Antverpenu.

U belgijskom Antverpenu pojavila se nova građevina - "zelena" kuća sa potpisom autora čuvenog stambenog kompleksa Bosco Verticale u Milanu, arhitekte Stefana Boerija.

Novi projekat studija Stefano Boeri Architetti predviđa ukupnu zelenu površinu od 780 kvadratnih metara, uključujući 1200 malih biljaka, 86 stabala i 1000 grmova.

Palazzo Verde (na italijanskom „Zelena palata”) dizajnirao je Stefano Boeri Architetti u saradnji sa lokalnim studijom OM / AR Architecten i ima za cilj da postane glavna atrakcija novog okruga Nieuw Zuid u Antverpenu. Prema rečima rukovodioca projekta Hane Narvaez, za uređenje zgrade izabrane su samo lokalne biljne vrste i to samo one koje ne zahtevaju ozbiljno održavanje i obilno zalivanje.

Unutar Palazzo Verde nalazi se 67 stanova, od kojih svaki ima izlaz na balkon. U prizemlju kuće nalaze se poslovni prostori i pomoćna prostorija Circularity Center u kojoj se nalaze alati za popravku bicikala i osnovne stvari. Na krovu se nalaze tri velike bašte, a u dvorištu od dva hektara svoje mesto pronalazi javni amfiteatar.

Povezane teme