Zavirite u kalifornijsku „Belu kuću“ od 25 miliona dolara sa sopstvenom ovalnom kancelarijom i ružičnjakom

Istorijsko imanje južno od San Franciska dizajnirala je Džulija Morgan, prvi licencirani ženski arhitekta u Kaliforniji.

Vila koja datira iz 1878. godine, sa svojim visokim stubovima, velikim ulazom i uređenim terenom, nekada je bila u vlasništvu Džordža Hersta, najstarijeg sina medijskog tajkuna Vilijama Rendolfa Hersta. Godine 1930. mlađi Herst se obratio poznatoj arhitekti Džuliji Morgan da potpuno redizajnira kuću nakon što je bila teško oštećena u požaru.

Morgan, koja je bila prva žena arhitekta sa licencom u Kaliforniji i prva žena koja je primljena u čuveni program arhitekture l’École des Beaux-Arts u Parizu, stekla je popularnost po tome što je dizajnirala legendarni zamak Hearst u San Simeonu u Kaliforniji.

Prema legendi, Džordž Herst je sanjao da poželi dobrodošlicu američkim predsednicima u svoj novi dom, pa je naručio da Džulija Morgan napravi mini repliku Bele kuće. Nažalost, nijedan predsednik tamo nije došao — a Herst je prodao imanje, a da nije ikad tamo proveo noć.

Od tada, dom je imao mnogo vlasnika visokog profila. Džon Lenon i Joko Ono su navodno bili blizu kupovine imanja početkom 1970-ih, da bi odustali u poslednjem trenutku. „Kuća se još uvek svrstava među najlepše zaostavštine u ovoj oblasti, a to što ju je dizajnirala Džulija Morgan mnogo doprinosi njenom statusu“, kaže broker Dženifer Gilson, iz Golden Gate Sotheby's International Realty.

Nepretenciozne sigurnosne kapije otvaraju se prema dugačkom, vijugavom, popločanom prilazu koji vodi do prostranog dvorišta i visokog ulaza sa stubovima. Veličanstvena fasada čini da se svako ko dođe ovde oseća kao da je stigao u pravu Belu kuću. Isti utisak ostavlja i enterijer kuće - kada uđete unutra videćete veličanstvenu biblioteku obloženu drvetom i „Ovalnu kancelariju“ sa jedne strane. Sa svojim impresivnim kaminom sa crnim mermerom i rezbarenim drvenim okvirom, prilagođenim policama za knjige i impozantnim stolom na jednom kraju, u pitanju je prostorija pogodna za svakog predsednika.

Kuća se prostire na 2230 kvadratnih metara, od kojih je 660 kvadratnih metara u prizemlju izdvojeno samo za zabavu. Obično bi kuće ovog doba imale mnogo više prostora, ali je Džulija Morgan stvorila izgled otvorenog plana, sa velikim sobama kao što je impresivni dnevni boravak. To se takođe odnosi na kuhinju glavnog kuvara i veliku porodičnu sobu, gde francuska vrata vode do velikog dvorišta i bazena. Na ovom nivou, nalazi se i raskošan bioskop u holivudskom stilu, vinska soba i teretana.

Širokim stepenicama ili liftom možete se popeti do drugog sprata gde ćete pronaći 11 spavaćih soba i 10 kupatila. Veliki glavni apartman nalazi se u centralnom polukružnom zadnjem delu kuće i ima pogled na bazen. Obnavljanje bazena olimpijske veličine i susedne kuće sa bazenom bili su deo opsežnog renoviranja, kao i elegantno zemljište sa ružičnjakom i stablima trešnjinog cveta. Sve u svemu, zemljište pokriva nešto manje od tri hektara.

Povezane teme