Zaha Hadid Architects lansiraju novi projekat na obali Hondurasa

Zaha Hadid Architects studio dizajnirao je modularni projekat stanovanja za ostrvo blizu Hondurasa sa zakrivljenim krovovima i zaobljenim balkonima koje stanovnici mogu prilagoditi.

Prema planovima izgradnje koja bi trebalo da otpočne iduće godine, kompleks će biti modularna konstrukcija koja će se sastojati od rezidencija uokvirenih drvenim elementima sa zakrivljenim krovovima palapa, prostranim terasama sa zaobljenim balkonima i zelenim prostorom, dizajniranih kao reference na tradicionalne građevinske tehnike tog područja.

Zaha Hadid Architects (ZHA) nameravaju da koriste drvo iz sertifikovanih šuma na kopnu Hondurasa, kao deo svog cilja za razvoj lokalizovanog lanca snabdevanja u cilju da projekat učine ekološki prihvatljivijim.

Firma sarađuje sa računarskim inženjerima AKT II na razvoju „kompleta delova“ koji će predstaviti elemente potrebne za izgradnju Roatan Prospera, bez materijalnog otpada. U predlogu će moduli Roatan Prospera biti proizvedeni van lokacije i transportovani lokalnim mrežama, kako bi se smanjila emisija ugljenika i sprečilo ometanje flore i faune na lokaciji.

Stanovnici kompleksa imaće pristup digitalnom parametričnom softveru koji je razvila grupacija za dizajn radi prilagođavanja veličine, rasporeda i opremanja svog stambenog modula. "Ova digitalna platforma prilagođava različite konfiguracije standardizovanih delova, kako bi stvorila pojedinačne rezidencije koje odgovaraju svakom vlasniku kuće", dodala je firma.

Pojedinačna jedinica ima 35 kvadratnih metara i visoka je četiri metra. Vlasnici kuća mogu odabrati samo jednu ili koristiti do pet za izgradnju svog prostora, omogućujući 15.000 jedinstvenih aranžmana. Kao deo procesa, korisnici sami kreiraju izgled svoje jedinice i mogu birati između više garnitura i modula nameštaja, uključujući ormare i dnevne boravke, ili se povezati sa lokalnim zanatlijama kako bi dizajnirali komade.

Prema firmi, materijali i način gradnje omogućavaju brzu montažu i demontažu, nudeći stanovnicima slobodu da konfigurišu ili recikliraju bilo koji deo jedinice. Pasivne strategije razvijene sa konsultantskim inženjeringom zaštite životne sredine takođe su namenjene smanjenju potrošnje energije zgrade, uključujući sistem odvlaživanja koji uklanja vodu iz atmosfere i filtrira je za upotrebu u rezidencijama i baldahine opremljene fotovoltaičnim ćelijama.

"Ostrvo Roatan već je poznata turistička destinacija. Roatan Prospera će ojačati i diverzifikovati lokalnu ekonomiju, stvarajući kuće definisane njihovim prirodnim okruženjem."

Luxury Experience