Wilson Townhouse: Renovacija kuće sa funkcionalnim pristupom i fokusom na svetlost

Više slika

Više slika

Projekat Wilson Townhouse, koji predstavlja firma Entre Quatre Murs, nalazi se na ostrvu Nuns u Kanadi...

Projekat se sastoji od potpune renovacije male kuće, sa ciljem optimizacije prostora, korišćenja nameštaja po meri u svakoj sobi i stvaranja nežne, svetle atmosfere. Spoljašnjost kuće, koju je 1982. godine dizajnirao Dan Hanganu, očarala je nove vlasnike svojom jednostavnošću, crvenom ciglom, crnim prozorima i retro detaljima na fasadi. Posebna draž je veliko dvorište sa zrelim biljkama koje omogućava uživanje u promeni godišnjih doba u srcu grada.

Unutrašnjost kuće je, međutim, zahtevala veliku renovaciju kako bi se prilagodila potrebama i ukusu novih stanara. Tim firme Entre Quatre Murs je imao ogroman posao. Na prvom mestu je bila želja za mekoćom, jednostavnošću, svetlošću i ujednačenošću.

"Već na početku projekta, osmislili smo potpuno otvoren raspored za prvi sprat, kao i otvaranje cele zadnje fasade, povezujući dvorište sa unutrašnjošću kuće i obezbeđujući maksimalnu svetlost, kao i osećaj prostranosti za ovaj mali prvi sprat od 62 kvadratna metra", kaže Debi Pejdž, vlasnica kuće i dizajnerka enterijera za Entre Quatre Murs.

Ključ za uspeh ovog rasporeda je bio ugradnja nameštaja po meri na većini zidova, koji omogućava skladištenje prilagođeno potrebama klijenata, ali i stvaranje vizuelnog kontinuiteta između svakog prostora.

"Izazov u postizanju ovog rasporeda je bila neuobičajena struktura kuće za ovakvu veličinu", dodaje dizajnerka. "Originalno dizajnirana sa dve noseće ose i glavnim vodovodnim sistemom koji prolazi kroz srce kuće, postojeći raspored je zahtevao potpuno preuređenje ovih elemenata kako bi se napravilo mesto za prostranu kuhinju i njen veliki ostrvski pult, koji je najvažniji prostor za mog partnera i mene."

Materijalnost je imala ključnu ulogu u oblikovanju identiteta kuće, svesno odajući počast njenoj baštini, ali i pružajući osvežavajući osećaj mira i spokoja.

U srcu kuće je stepenište i njegov prozor na krovu, koji su takođe doživeli potpunu transformaciju. Zapravo, svaki detalj strukture stepeništa je promišljen, koristeći sve konceptualne smernice koje su korišćene za ostatak kuće: zakrivljene linije sa dodirima drveta i belog metala. Elegantno dizajnirano, ovo skulpturalno stepenište lako poziva obilje prirodne svetlosti iz prozora da obasja celu kuću svojom nežnom svetlošću.

Gornji sprat, iako relativno netaknut postojećim rasporedom prostora, je doživeo značajnu transformaciju u skladu sa prvim spratom, sa ugrađenim nameštajem po meri dizajniranim i pozicioniranim tako da optimizuje prostor, skladištenje i svakodnevnu upotrebu od strane stanara.

"Konceptualno razmišljanje i moja želja za kreiranjem prostora koji je u savršenoj vezi sa našim dnevnim navikama, dalo nam je priliku da naglasimo, od momenta u kom napravite prvi korak u našem domu, osećaj mira i fluidnosti koja se može primetiti u svakoj prostoriji. Kao deo tog procesa, dodali smo male, skrivene prostore za skladištenje, koji nam pomažu da prostor održavamo čistim i urednim", objašnjava dizajnerka.

U skladu sa željom za kompletnom master spavaćom sobom vrednom luksuznog hotela, kupatilo je redizajnirano kako bi prihvatilo gose, ali i dolazak novog člana porodice, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Prozori prvog sprata koji gledaju na dvorište su povećani, nudeći neverovatni pogled na zrelo stablo hrasta i okolnu vegetaciju. Glomazne zavese od lana povezuju spavaću sobu sa ugradnim garderoberom koji krasi čitav zid, donoseći nežnost i kontinutitet u obra prostora. Bez direktnog prisutpa prirodnoj svetlosti, kupatilo koje se nalazi na srpatu je namerno dizajnirano sa svetlom i blistavom paletom boja kako bi se osigurao nežni i estetski kontinuitet sa ostatkom prosotra. Pored toga, akcentna rasveta unosi svoju energiju, a može biti prilagođena u zavisnosti od doba dana i potreba vlasnika.

Optimizacija svakog dela doma

Najniži nivo ovog doma, podrum, dizajniran je u skladu sa ostatkom ovog doma. Dok garaža okupira trećinu prostora, ostatak je redizajniran kako bi pružio versatilnost, a kao rezultat, on se vrlo lako može transformisati u prostor višestrukie upotrebe, poput kućnog bioskopa, teretane ili posvećenog prostora u kom će vlasnici ugostiti prijatelje i porodicu.

Luxury Experience