Vrhunac privatnosti: luksuzna kuća u sred okeana

Kada kažemo kuća iz snova, na šta zapravo mislimo?

I dalje se nalazimo decenijama udaljeni od izgradnje stambenih objekata u oblacima, iako je gotovo sigurno da će se to jednoga dana i dogoditi, dok istovremeno nije moguće odabrati najlepši od velikog broja onih koje trenutno imamo ovde na zemlji.

Jedan kineski preduzetnik sanjao je o svojoj kući na moru, a to je san koji je sa svojim dobrim prijaterljem, arhitektom Dong Hinmengom pretvorio u realnost. Čovek koji je dizajnirao ovaj predivni dom, od malih nogu stvarao je vezu sa morem putem pecanja i plovidbe. Njegovo plutajuće ostrvo predstavlja rezultat ove ljubavi i svoju inspiraciju duguje tradicionalnim pecaroškim splavovima, korišćenim tokom dugog boravka na otvorenoj pučini.

Plutajuća kuća, prva svoje vrste, smeštena je kod ostrva Dongshan, u provinciji Fuđin, mestu potpuno odvojenom od svakodnevne vreve, buke i haosa velikih svetskih gradova, na oko 500 metara od same obale. Novo arhitektonsko čudo okruženo je vodom sa svih strana i izgrađeno je na temelju od bova. Svog vlasnika, nova kuća koštala je oko 61.000 dolara i bilo je potrebno više od deset godina napornog rada za njenu izgradnju.

Struktura kuće poseduje klizeća staklena vrata smeštena u svim pravcima, zadužena za pružanje predivnog panoramskog pogleda na vodu koja je okružuje. Prilikom stupanja u enterijer, moguće je primetiti dnevni boravak izdašne kvadrature, u čijem su okviru uključene trpezarija i kuhinja. Kuća pruža pristup velikoj terasi iz svakog dela svog enterijera, a ovaj prostor dolazi kao savršeno mesto za pecanje, treniranje ili bilo koju drugu aktivnost kraj mora.

Ovo izolovano gnezdo kreirano je materijalima kao što je čelik, korišćen za njegovu strukturu, uz kombinaciiju aluminijuma, magnezijuma, mangana i tikovine, kao i velike kvadrature staklenih površina postavljenih radi uživanja u predivnom pogledu. Krovna konstrukcija ove kuće potpuno je antikorozivna i otporna na kiseline. Terasa je popločana veoma izdržljivim materijalima otpornim na sve vremenske uslove i dolazi sa komfornim mestima za sedenje, verovatno najboljim detaljem ovog doma, zaduženim za pružanje predivnog osećaja plutanja na vodi.