Vila na obali jezera Lugano inspirisana dizajnom jahti

Zamislite da doživite iste emocije koje osećate dok ste na luksuznoj jahti i unutar zadivljujuće vile.

Možda zvuči neverovatno, ali preduzetnica Serena Spinuči postigla je upravo to svojom izuzetnom vilom smeštenom među brdima sa pogledom na švajcarsko jezero Lugano.

Vlasnica renomiranog brenda Milaner, koji je poznat po izboru izuzetne italijanske odeće i aksesoara, Serena Spinuči je sarađivala sa italijanskim arhitektom i dizajnerom jahti Tomasom Spadolinijem kako bi oživela svoju viziju.  

Saradnja je počela 2011. godine kada su se upoznali preko zajedničkih poznanika u industriji nautike. Impresionirana Spadolinijevom stručnošću u dizajniranju jahti, Spinuči je zatražila njegovu pomoć u renoviranju svoje jahte, Virdžinijane, što je dovelo do uspešnog renoviranja još dva porodična čamca. S obzirom na njihovu prethodnu saradnju, bilo je sasvim prirodno da Spinuči angažuje Spadolinija za dizajniranje njene vile u Luganu. Cilj je bio jasan: osmisliti i kreirati isti osećaj luksuza koji se nalazi na jahti.

Jedan od glavnih izazova u dizajnu vile bilo je neprimetno povezivanje enterijera sa eksterijerom. Originalna vila imala je male prozore, što je zahtevalo strukturalne intervencije kako bi se stvorio harmoničan tok između unutrašnjosti vile i njenog živopisnog okruženja. Uklanjanjem određenih stubova i ugradnjom velikih prozora vila se sada bez napora integriše u pejzaž. Značajno je da se prostrani stakleni zidovi dnevne sobe mogu otvoriti, efikasno spajajući enterijer sa okolnom baštom.

Staklo i kristalni elementi igraju značajnu ulogu u dizajnu enterijera vile, pojačavajući osećaj otvorenosti i svetlosti. Stepenište, osvetljeno krovnim prozorom, je izuzetna karakteristika, omogućavajući svetlosti da se filtrira kroz različite spratove. Dopunjujući staklene elemente, enterijer karakteriše obimna upotreba hrastovog drveta, koju su izradili vešti zanatlije Del Curto stolarije. Kombinacija modernog i tradicionalnog nameštaja stvara elegantan ambijent, sa porodičnim nasleđem besprekorno integrisanim uz savremene komade.

Nameštaj koji je izabran za uređenje vile stvara delikatnu ravnotežu između modernog i tradicionalnog stila. Trpezarija, ukrašena velikom tapiserijom sa drevnim kormilima, sadrži okrugli sto, stolice i savremeni luster dok prirodno svetlo teče kroz prostor, povezujući trpezariju sa dnevnim boravkom. Sama dnevna soba se može pohvaliti velikim sofama Promemoria i centralnim stočićem za kafu, pored upadljivog tepiha.

Glavna spavaća soba, koja se nalazi na istom spratu, nudi panoramski pogled na jezero kroz veliki prozor i otvara se prema terasi, pružajući idilično okruženje za doručak ili trenutke opuštanja. Na donjem spratu nalaze se spavaće sobe za decu i goste, zajedno sa prostranim i dobro opremljenim fitnes centrom. Svaki aspekt dizajna vile je pažljivo odabran kako bi se osigurala najveća udobnost i spokoj.

U saradnji sa Tomasom Spadolinijem, Serena Spinuči je zamislila otvoreni prostor koji odiše elegancijom, praktičnošću i udobnošću. Kompanija Hortensia za dizajn eksterijera doprinela je konceptu „zelenog nameštaja“, što je rezultiralo pomno isplaniranim rasporedom. Spoljne staze besprekorno povezuju bazen i prostor za opuštanje sa televizorom.

"Tomaso je proučavao svaki detalj stručnim okom pomorskog arhitekte i, zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu, savršeno je razumeo naše zahteve i potrebe“, kaže Serena Spinuči. „Zaista je uspeo da stvori prijatno okruženje u kojem se često osećamo da smo na sopstvenoj jahti.“

Luxury Experience