Vila kao nesvakidašnji spoj luksuza i prirode

Xingu House, koja je nastala kao delo Tetro Arquitetura u Nova Limi, brazilskom gradu, maksimalno koristi pogled na svoje okruženje i pojačava kontakt svojih stanara sa prirodom…

Trenutno u procesu izgradnje, moderna rezidencija smeštena je na ogromnom i kompleksnom posedu od 8.000 kvadrata, sa kamenim zidovima koji su preostali od stare konstrukcije, autohtonom šumom, travnatim površinama i neverovatnim pogledom na planine. Pored toga, posed takođe uključuje i groto, koji će u novom projektu biti deo vinskog podruma. “Ovaj projekat je rezultat opsežnog istraživanja na temu dizajna koji je trebalo da odgovori na sve karakteristike mesta na kom se nalazi”, objašnjavaju iz arhitektonskog studija.

Novi elementi su implementirani poput blistavih novih detalja koji su u kontrastu sa rustičnošću zidova i postojeće, guste vegetacije. Priroda se stapa sa ovim domom na poetski način, kroz razuđivanje granica između eksterijera i enterijera. “Početna tačka za ovaj odgovor bila je potraga za najboljim pogledom i želja za intenziviranjem kontakta sa prirodom”, kažu iz studija. Sa tim na umu, koncept kuće razvijen je tako da je glavni volume “posađen” odmah iznad kamenih zidova, dok je ostatak podeljen kroz tri sektora, ili “kraka”.

Sektor u glavnom volumenu, gde se nalaze glavni apartmani, izdignut je šest metara u odnosu na prirodni nivo kopna, nudeći panoramski pogled na planine. Druga dva vrha smeštena su na platou koji formiraju stari kameni zidovi, a sadrže gostinjske sobe, kancelariju, kuhinju i društveni prostor, koji zadržava kontakt i ima direktni pristup gornjem delu poseda. Forma ovog doma prihvata zadnji deo poseda i njegovu gustu vegetaciju, dok odvojeni volumen u šumi sadrži spa, saunu, garderobu, prostor za odmaranje i teretanu. Dizajniran da bude odvojen od same rezidencije, on okupira prazan prostor između drveća, izbegavajući potiskivanje.

Glomazni, nepravilno oblikovani betonski stubovi podržavaju glavno telo konstrukcije i sadrže neka od kupatila, stepeništa, lift i pomoćne prostorije. Na nižem spratu, iznad prirodnog terena, prostor za rekreaciju nudi direktan pristup pećini, koja je transformisana u vinski podrum, dok se na ovom nivou takođe nalaze bazen i velikodušno dizajnirani prostori na otvorenom, gde se vlasnici mogu opuštati na suncu. Ova vila je definitivni dokaz da luksuz i priroda, zaista idu ruku pod ruku.