Vikendica na Ibici inspirisana jednim umetničkim delom

Dizajner enterijera, Natalija Mijar, pokazala nam je kako možemo kombinovati komfor i stil, ujedno izbegavajući izgled sterilne, bele kutije…

Ponekad, kada se dizajnira jedan dom, umetnost dolazi na prvom mestu. Jedan par je otkrio da je ova izjava istinita, kada su mapirali glavni prostor njihove vikendice na Ibici, koja je inspirisana umetničkim delom Rendezvous, čiji je tvorac dansko-islandski umetnik, Olafur Elijason. “Zaljubili su se u njega, posebno zbog te prostorije i tog mesta”, objašnjava Natalija Mijar, koja je zajedno sa njima radila na ovom projektu. “Zaista je predivan projekat, jer iako neka od ogledala imaju različite boje u sebi, on upijaju boje onoga što reflektuju”. Mijar je inkorporirala neke od ovih jarkih nijansi i u komade nameštaja, tapacirajući sofu bogatom nijansom rđe, uz svetlije plave detalje na tepisima i jastucima.

U domovima poput ovog, privlačnost enterijera i eksterijera podjednako su važe. Ukoliko postoji previše nameštaja i previše dekoracije, teško da možete ceniti lepotu svog okruženja, dok sa druge strane, ukoliko ih je premalo, posmatrate sterilnu belu kutiju. “Ljudi vole prostore otvorenog plana, ali oni nisu tako jednostavni. Želite da imate sobu koja je gostoljubiva, gde ne morate biti njoj okrenuti leđima, kako biste uživali u sjajnom pogledu”. Sofa u obliku slova C, na primer, dizajnirana je tako da vlasnici mogu posmatrati svoj eksterijer, gde god da sede.

Mijar je ovaj komad uparila sa nešto klasičnijim nameštajem – jedan od vlasnika ima brazilsko poreklo, pa je stoga nabavila brazilkse fotelje koje savršeno akcentuju jarke boje prostorije. Sama paleta boja inspirisana je svojim okruženjem, inkorporirajući nijanse plave i zelene, koje su karakteristične za Ibicu. “Uvek volim da se oslonim na kontekst mesta gde dizajniram kada se radi o plaeti boja. Sasvim je prirodno koristiti nešto sa lokalnom privlačnošću”, objašnjava dizajnerka.

Još jedan veličanstveni momenat u ovom domu jeste trpezarijski sto, pravljen po meri. Njegova lakirana baza budi vizuelno interesovanje koje u ovim komadima nameštaja obično izostaje, budući da gornja ploča obično dobija svu pažnju. Luster u glavnoj sobi je još jedan bespoke komad. Mijar ga je dizajnirala tako da on nema očigledni, prirodni centar, zbog čega prostorija deluje još prozračnije.

Na donjem nivou, nastavlja se odvažnija paleta boja, mada tapete očigledno igraju glavnu ulogu. “Ovo nije pretenciozna kuća. U pitanju je dom za vlasnike kosmopolite, koji nonšalantno žive između komfora i stila”.