Veličanstveno imanje sa mističnim tajnim prolazima na prodaju

Tokom protekle 92 godine, ovo imanje nalik na palatu bilo je dom nekadašnjem šverceru, kapucinskim monasima, japanskoj akademiji i tajkunu merilendskih kraba…

Sada, ono traži svog novog vlasnika, kog će oduševiti svojom privatnom plažom, veličanstvenim drvoredima i spektakularnom lokacijom. Među brojnim pogodnostima koje ovo imanje nudi svojim vlasnicima, pogled na Severn reku, dok sa šest mesta, grand balska sala, garaža za devet automobila, azijska čajdžinica i tajni tunel, izdvajaju se kao najinteresantnije.

“Ovo je jedno od najneobičnijih i arhitektonski najlepših imanja koja su dostupna za kupovinu na Istočnoj obali”, izjavio je Dejvid DeSantis, broker zadužen za prodaju ovog imanja, zajedno sa svojim kolegom, Bredom Kapelom.

Imućni baltimorski vlasnik livnice je prema navodima izgradio ciglenu vilu tokom dvadesetih godina prošlog veka. Prema legendi, pored svog “dnevnog posla”, on se bavio krijumčarenjem i brojnim drugim nelegalnim aktivnostima, za šta je koristio privatnu plažu koja je deo imanja. Tome se može pripisati i tajni tunel koji je i dalje funkcionalan, a nalazi se ispod same kuće i vodi do reke.

Nakon što je prodao ovo imanje, ono je dospelo u ruke katoličke crkve, koja ga je pretvorila u samostan, pa su u njemu svoje vreme provodili kapucinski monasi. Elegantna balska sala, sa svojim drvenim, zasvođenim plafonima i visokim lučnim prozorima služila je kao kapela.

Kada je samostan raspušten tokom osamdesetih, imanje je prodato Jokohama akademiji, kada je ujedno planirano da ono postane internat za učenike iz Japana. Ipak, primedbe okolnih vlasnika su uspešno sprečile realizaciju ovih planova.

Nakon što je bilo prazno i napušteno više od deset godina, ovo imanje dospelo je u ruke Stiva Filipsa, po ceni od 2.5 miliona dolara. On je sa suprugom proveo narednih pet ipo godina, potrošivši više od 30 miliona dolara, na renoviranje čitavog poseda.

Dugi, vijugavi put vodi vas od bezbednosnih kapija do velikog parkinga ispred impozantne fasade glavne vile, u kojoj se krije sedam spavaćih soba, osam kupatila i jedanaest kamina. Jedan od glavnih arhitektonskih drauglja ovog zdanja jeste njegovo dualno stepenište, koje vodi do kružnog mezanina na gornjem nivou, koji je okupan svetlošću zahvaljujući prozorima od poda do plafona.

Nekadašnja kapela transformisana je u ogromnu, formalnu trpezariju, koja istovremeno može igrati ulogu balske sale. Spavaonica monaha sada predstavlja spa kutak sa bazenom. U zadnjem delu doma, iznad travnjaka, nalazi se veličanstveni infiniti bazen, dok je tu i Zen soba za relaksaciju sa dva kružna prozora koji gledaju na pod bazena.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je imanje po prvi put stavljeno na prodaju po ceni od 32 miliona dolara, a sada, može biti vaše za 24,9 miliona dolara.