Veličanstvena vila pod zemljom za sve vrste apokalipse

Sergey Makhno Architects studio osmislio je podzemnu betonsku vilu, koja može podneti „neprijatna iznenađenja“, koja nas možda očekuju u post-pandemijskom svetu...

Studio baziran u Kijevu, rekao je da je globalna kriza koju je izazvao korona virus bila okidač za vizuelizaciju Underground House Plan B, kao komad konceptualne arhitekture. „Shvatili smo da svet definitivno ima brojna neprijatna iznenađenja koja nas očekuju, za koja čak i najrazvijenije zemlje možda nisu spremne“, izjavili su iz ovog studija. Ipak, umesto kreiranja tipičnog bunkera, studio je osmislio komforno skrovište, u kojima bi mnogi sigurno želeli da žive, čak „iako ne bude bilo apokalipse“.

Na renderinzima, ovaj dom je predstavljen na čistini ukrajinske šume. Heliodrom bi stanarima pomogao da brzo dođu do svog bunkera, ili da se po potrebi iz njega evakuišu. „Bili smo zainteresovani za pitanje da li je moguće uz pomoć arhitektonskih rešenja kreirati ispunjen život na duže staze, pod zemljom. Pored činjenice da biste bili skriveni od bilo koje kataklizme ili virusa, ovde biste mogli da sačuvate svoje vrednosti i hobije“, objašnjavaju arhitekte. Gornji nivo Underground House Plan B sastojaće se od dva volumena koja se seku, a koja su napravljena od betona, materijala koji je poznat po svojoj izdrživosti i estetskoj atraktivnosti.

Jedan volumen bi bio oblikovan kao naopaka kupa, sa ravnom gronjom površinom koja igra ulogu heliodroma. Drugi volumen bi bio pravougaon, isečen na specifičan način kako bi obeležio ulazni deo. Spiralno stepenište bi vas vodilo do podzemnog dela vile, koji je studio osmilio kao seriju kružnih slojeva. Prvi sloj, koji se nalazi na 15 metara ispod zemlje, sadrži seriju životnih prostora, koji su dizajnirani tako da komforno mogu ugostiti dve ili tri porodice. Tu će se nalaziti i prostrana loža, ankerisana glomaznim zaboljenim particionim zidovima.

Jedan zid bi bio u celosti prekriven policama i formirao bi biblioteku, dok bi drugi zatvarao ogromnu sofu, gde bi se ujedno nalazio i kućni bioskop. U centralnom delu lože, svoje mesto pronalazi cilidrični svetlarnik, koji je osvetljen tako da nas asocira na sunce. Panel imitacionog zelenila bi bio poleđina zajedničkog trpezarijskog prostora.

„Bili smo zainteresovani za eksperimentisanje sa podzemnim prostorom, tako da kreiramo iluzije sveta iznad površine zemlje – na primer, pogledate kroz prozor i vidite plavo nebo. Moderni ljudi su previše naviknuti na slobodu i nedostatak restrikcija. Život u bunkeru, pa čak i veoma komfornom, je život unutar okvira. Pokušali smo da dizajniramo prostor u kom će ljudi taj okvir osetiti minimalno“, izjavili su iz studija.

Iluzije eksterijera takođe će biti kreirane u spavaćim sobama. Jedna od spavaćih soba osmišljena je sa digitalnim ekranom od poda do plafona umesto prozora, koji se može prilagoditi tako da predstavlja scene poput snegom okovanih planina ili centra grada. Još jedna spavaća soba bi ispred sebe imala vijugave staze veštačkog bršljena. Studio je takođe odlučio da u priču uključi i profesionalnu kuhinju, koja je kompletirana čeličnim elementima.

Soba sa baštom bila bi dizajnirana kao prostor za uzgoj svežeg voća i povrća, dok je tu i medicinaska soba, park soba za šetnju kućnih ljubimaca i kapsula za dezinfekciju. Kako bi bili u formi, stanari ove vile mogu posetiti svoju kućnu teretanu, čiji će deo biti minimalistička soba za meditaciju i bazen, osvetljen zelenim tonovima koji će ih asocirati na morske ili okeanske vode.

Čitav ovaj sloj bi bio okružen „evakuacionim prstenom“, do kog se može doći iz praktično svake prostorije kako bi se lako upotrebio ukoliko se za tim ukaže potreba. Dalje pod zemljom bi se nalazili sistemi za filtraciju vode i generatori, uz veliku količinu skladištene vode ispod njih.

„Ovaj projekat je refleksija nastavka ljudskog života pod bilo kojim okolnostima, i pokušaj pronalaženja odgovora na pitanje da li arhitektura može kreirati impresiju života na površini zemlje, ispod nje“, zaključuju iz studija.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Living