Valencia House – luksuzno letnje utočište u srcu Brazila

Više slika

Više slika

Smeštena na selu u blizini São Paula, Valência House je pažljivo dizajnirano letnje utočište koje za cilj ima okupljanje porodice u miru prirodnog okruženja...

Centralni koncept projekta je promovisanje direktne integracije između prirodnog okruženja i unutrašnjosti rezidencije, postignuto kroz prostrane i propusne društvene prostore. Da bi ispunili zahteve i program koje je postavio klijent, Padovani Arquitetos su dizajnirali kuću za odmor koja odražava potrebu za prostranim i prijatnim prostorima za smeštaj prijatelja i porodice. Poseban akcenat je stavljen na harmoničnu integraciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora, stvarajući atmosferu besprekornog i prijatnog druženja. Kuća, koja se sastoji od sedam apartmana, nudi udobnost i privatnost neophodnu za goste. Pored toga, uključene su i osnovne rekreativne zone, kao što su bazen za opuštanje i teretana za fizičke aktivnosti. Projekat ima za cilj da spoji funkcionalnost, estetiku i udobnost, u potpunosti ispunjavajući očekivanja i potrebe klijenta.

Koncept dizajna kuće za odmor bio je snažno pod uticajem početne skice, koja je služila kao čvrsta osnova za zamišljanje. Koncept implementacije proizilazi iz poštovanja prema topografiji i blage integracije postavljanjem glavnog bloka i odgovarajućih slojeva susednih blokova, što rezultira laganom i jedinstvenom volumetrijom. Premisa je bila da će glavni blok rezidencije biti delimično ugrađen u teren, iskorišćavajući prirodni nagib topografije i različite nivoe. Ovaj pristup je omogućio osmišljavanje trospratne rezidencije na način koji minimizira vertikalnost, prilagođavajući se postojećem terenu. Tako je volumetrija rezultirala u vitkim linijama definisanim metalnom strukturom gornjih streha, naglašavajući horizontalne linije u ukupnom dizajnu, koji balansira razmeru kuće gde velika kvadratura i vertikalnost tri sprata zahtevaju preciznost u kreiranju pravilne proporcije u svakom prostoru.

Među ključnim elementima koji su uticali na izbor arhitektonskog koncepta bili su uokvirivanje zadivljujućih panoramskih pogleda, korišćenje nagiba terena kao integralnog dela dizajna i strateško preklapanje blokova kako bi se stvorila vizuelno privlačna kompozicija. Naglašavanje integracije sa prirodnim okruženjem i maksimiziranje pogleda bilo je ključni razmatranje, osiguravajući da rezidencija harmonizuje sa okolinom dok nudi udobne i funkcionalne životne prostore. Skice i evolucione studije dizajna bile su ključne za rafinisanje i razvijanje ovih koncepata tokom procesa dizajna.

Lokacija gde je projekat implementiran nema značajne građevine u neposrednom okruženju. Ova karakteristika pruža osećaj privatnosti, sa velikim otvorenim prostorima između građevina. Dizajn rezidencije, stoga, nije morao da se prilagođava postojećim vernakularnim stilovima arhitekture u okruženju. Umesto toga, izabrano je da se sledi pristup koji odražava brazilski arhitektonski identitet, posebno u pogledu materijalnosti.

Namerno je odlučeno da se koriste brazilski vernakularni materijali kao što su drvo i kamen u izgradnji rezidencije. Ovi materijali se ne samo harmonično integrišu u prirodni i kulturni kontekst zemlje, već nude i praktične prednosti kao što su trajnost, otpornost i sofisticirana i prijatna estetika. Prihvatanjem ovog pristupa, projekat nastoji da uspostavi autentičnu vezu sa pejzažem i brazilskom arhitektonskom baštinom, dok pruža savremeni i udobni izraz za svoje stanovnike.

Stoga, iako dizajn nije bio direktno pod uticajem predominantnih vernakularnih stilova u regionu, svesni izbor materijala i građevinskih elemenata koji odražavaju brazilsku kulturnu identitet demonstrira posvećenost kontekstualizaciji i arhitektonskoj autentičnosti.

Luxury Experience