Turistička atrakcija ili ruglo grada - Pariz dobija neverovatni novi neboder

Neboderi su nešto na šta smo navikli kada se radi o brojnim svetskim metropolama, poput Dubaija, Hong Konga ili Njujorka, ali po svemu sudeći, sada i Pariz želi da se priključi toj priči…

Nakon 15 godina stvaranja, Tour Triangle neboder švajcarskog studija Herzog & de Meuron počeće sa svojim procesom izgradnje, zanemarujući pokušaje zaustavljanja od strane kritičara. Finansiran od strane francuske multinacionalne osiguravajuće kuće AXA, ovaj mega-projekat će koštati malo više od 761 milion dolara. Njegovu gradnju će izvesti Unibail-Rodamco-Westfield, a biće kompletiran do 2026.godine.

Triangle će biti najviši neboder koji će se pojaviti u panorami Pariza od 1976.godine, a kako saznajemo, uključivaće kancelarije, luksuzni hotel, kao i prodajni prostor sa buticima i restoranima. Sveukupno, građevina će posedovati 42 sprata, sa 91.351 kvadratnim metrom prostora.

Kako kažu iz Herzog & de Meuron, oblik nebodera ima za cilj da poboljša uglove pogleda za one koji su unutar nebodera, istovremeno smanjujući senku koju će bacati na okolne građevine. Neboder će takođe dobiti fotovoltaične panele koji će biti instalirani preko čitave južno orijentisane fasade.

Komentarišući, osnivači Herzog & de Meuron studija, izjavili su: “Dizajnirali smo Triange za Pariz i Parižane. Ono što želimo da postignemo ovom građevinom jeste njena otvorenost za sve i uključenost čitave zajednice”.

Građevinski partner projekta, URW, naglašava da će projekat inkorporirati najviše standarde ekološke gradnje, dok će se pridržavati ciljeva vezanih za smanjenje karbonskog otiska istovremeno.

Ipak, nisu svi zadovoljni ovim novim projektom – lokalno stanovništvo smatra da ovaj toranj radije pripada biznis distriktu smeštenom izvan gradskih granica, a ne u samom srcu Pariza, dok ga ljubitelji ekologije nazivaju “ekološkom aberacijom”.

Filip Gužon, gradonačelnik 15.arondismana u kom će se Triangle neboder nalaziti, želi da odloži početak gradnje ovog nebodera žalbom gradskom veću. On je naglasio da sama građevina više nije relevantna za potrebe biznisa Pariza, uzimajući u obzir promene koje nam je donela pandemija korona virusa.

Da li će ovo biti nova gradska atrakcija ili predmet podsmeha koji izaziva dozu gađenja, ostaje da vidimo.

Luxury Experience