"The Holme“ je najskuplja kuća na svetu sa traženom cenom od 300 miliona dolara

Vila stara 205 godina smeštena u londonskom Ridžents parku ponela je titulu najskuplje kuće u Velikoj Britaniji - i na svetu.

Predivna rezidencija na obali jezera nazvana „Holme“ može biti vaša za 300 miliona dolara. Dvospratna vila datira iz 19. veka kada je izgradio engleski arhitekta Džejms Barton, a dizajnirao njegov sin, Decimus Burton, 1818. godine. Ogroman prostor se prostire na četiri hektara i sastoji se od 40 spavaćih soba i impresivnih 2900 kvadratnih metara stambenog prostora. Takođe uključuje osam garaža, teniski teren, biblioteku, saunu i veliku trpezariju.

"To je Bela kuća u Ridžents parku“, rekao je izvor. „Veoma je posebna, jer ima ukrasno jezero, čiste travnjake i veličanstvenu fasadu koja izgleda kao fasada Bele kuće. To je najneverovatnija vila u Londonu."

Prema evidenciji, saudijska kraljevska porodica poseduje vilu „Holme“ više od tri decenije otkako su je kupili 1998. godine. Međutim, vila je sada vraćena u posed zajedno sa avionom i dodatnom rezidencijom u Njujorku kao način da se otplati zajam od oko 180 miliona dolara. Pošto se Holme smatra najcenjenijom imovinom u porodičnom portfoliju nekretnina, stavljanje na prodaju je najbrži i najlakši način da se otplati zajam od 180 miliona dolara.

Posebno skupe nekretnine kao što je Holme obično izazivaju interesovanje stranih investitora koji možda nemaju nameru da žive u kući, već je dodaju u svoj portfolio. Blumberg je prošlog leta izvestio da je 48 odsto kuća prodatih u najskupljim londonskim okruzima u prvih šest meseci 2022. prodato međunarodnim kupcima.

Luxury Experience