Stealth: „nevidljiva“ vila sletela je na jezero Lugano

Velika, svetla i otvorena vila gotovo je neprimetno umetnuta u planinski pejzaž koji se postepeno spušta do jezera. Njeno ime, „Stealth“, sažima koncept koji je inspirisao projekat ZMB Architetture na obali jezera Lugano.

Stealth, tehnologija koja čini avion neprimetnim za radare, inspirisala je arhitekte prilikom dizajniranja ove neobične vile koja se stapa sa prirodom. Rasprostranjena na tri nivoa i dva krila u rastavljenim i neusklađenim volumenima, vila nikada ne otkriva svoje pune dimenzije. U stvarnosti, uprkos nivoima, izgleda kao jednospratna vila sa velikim horizontalnim prostorima koji se tečno stapaju jedan sa drugim.

Vila zauzima zemljište od 1850 kvadratnih metara i prostire se na tri nivoa i 1000 kvadratnih metara na neinvazivan način: ključna tačka svih prostora je planinski pejzaž, gde se Stealth nevidljivo stapa sa svojom mat crnom površinom.

Srce doma je veliki stambeni prostor okružen prozorima od poda do plafona koji vode do velike terase. Stakleni zidovi koji odvajaju prostor dozvoljavaju otvaranje sa obe strane, uklanjajući svaku granicu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Organizovana kao veliki prostor za druženje, dnevna soba je opremljena modularnim sofama kompanije Molteni & C, iz kojih možete uživati u pejzažu ili se družiti sa porodicom i prijateljima.

Atmosferu dnevne sobe, trpezarije i kuhinje odlikuje minimalizam sa jednostavnim i oštrim linijama. Delujući kao pozadina dizajnerskog nameštaja, postoji apstraktna scenografija sastavljena od uravnoteženog kontrasta svetlih i tamnih površina. Neravni podovi od svetlo-sive cementne smole i izloženi cementni zidovi stvaraju kontrast sa crnim pločama koje oblažu plafone.

Istražujući kuću, stepenište vodi na donji sprat tako da se otkrivaju skriveni prostori, poput zatvorenog bazena i podzemne teretane. Kuhinja je savršeno integrisana sa dnevnim boravkom.

Sa kamufliranim eksterijerima i minimalističkim dizajnom enterijera, vila Stealth postiže unapred postavljeni cilj projekta: omogućavajući očaravajućem pejzažu da bude zvezda. Podržava scenu, a dizajnerski nameštaj u tamnim tonovima omogućava spokojno suočavanje sa idejom da će napolju pasti mrak.