Stari trajekt transformisan u luksuznu vilu

Velikan iz sveta arhitekture, bukvalno je uskomešao talase svojom najnovijom kreacijom…

Bjarke Ingels, slavni danski arhitekta koji konstantno privlači našu pažnju kroz svoju kompaniju BIG, pretvorio je stari trajekt u luksuzni porodični dom. Četrdesetšestogodišnjak kupio je Bukken-Bruse trajekt dugačak 38 metara krajem 2016.godine. On je tada bio ukotvljen, baš kao i sada, nadomak Refshaleøen istorijske luke Kopenhagena, a Ingels mu je podario dodir svoje magije i transformisao ga u nešto neodoljivo.

“On ima prošlost, sadašnjost i budućnosg Kopenhagena u sebi, što se može videti na prvi pogled. Ako pogledate istočno, videćete sunce koje izlazi. Pogledajte zapadno, i videćete ga kako zalazi”, izjavio je slavni arhitekta.

Tako je započeo kolosalni proces renoviranja, kojim je umorni brod težak 450 tona pretvoren u novi SS Ingles, u kom će arhitekta živeti sa svojom suprugom, arhitektom Rut Otero i njihovim dvogodišnjim sinom Darvinom. Danac je želeo da zadrži nautičke elemente broda koliko god da je mogao, uključujući prozore kabina i kormila, dok je istovremeno u prostor uneo uglađene obline i osećaj simetrije.

“Ovo je brod, tako da jednostavno želi da bude simetričan. Deo projekta predstavljala je restauracija simetrije duž obe ose”, izjavio je.

Kao što je očekivano, velikodušno dizajnirani enterijer opremljen je komadima nameštaja čiji dizajn potpisuje sam Ingels, zajedno sa delima brojnih drugih slavnih imena, i suvenirima koje je ovaj par prikupio tokom svojih svetskih avantura. Prostor je podeljen na dva nivoa, gde se na drugom nalazi dnevni boravak sa vrhunskim pogledom, viseći kamin i statement sofe koje potpisuje Kibisi. Sa druge strane, nalazi se otvorena kuhinja čiji dizajn je delo italijanskog arhitekte, Like Cipeletija, a koja je osvetljena Ingelsovim kreacijama. SS Ingels je krunisan idiličnom krovnom terasom, sa koje se pruža veličanstven pogled.

Na donjem nivou nalazi se futuristička igraonica akcentovana vrećama za sedenje i jarko obojenim tepisima. Ovde, arhitekte mogu provoditi kvalitetno vreme u igri sa svojim sinčićem, dok se u ostatku prostora mogu videti dve kabine i kupatilo koje je inspirisano japanskim rjokanima, u kom se nalazi duboka kada od hinoki čempresa, zajedno sa umivaonikom i tušem.