Slate - od monolita do raznovrsnih scena kontemplacije

Više slika

Više slika

Blouin Beauchamp Architectes sa ponosom predstavljaju Slate, rezidenciju smeštenu na dugačkoj parceli na Ile Bizardu, u Kvebeku, koja se graniči sa putem koji prolazi pored nekadašnjih poljoprivrednih zemljišta s jedne strane, i jezerom Two Mountains s druge strane...

Ulaskom na parcelu, aleja obrasla visokim zrelim drvećem usmerava ka jezeru, gde su obimna obala i vegetacija neosporni kvaliteti koje treba unaprediti i sačuvati. Klijenti su želeli da izgrade veliku kuću sa jednim nivoom na imanju. Arhitekte su dobile zadatak koji takođe uključuje integrisanje više garaža kako bi se prikazala kolekcija automobila. Glavni izazov ovog tipa projekta leži u sprovođenju strategija za smanjenje ekološkog uticaja takve porodične kuće, istovremeno stvarajući spektakularne prostore koji ističu prirodne atribute mesta.

Od početnih skica, razmatrani pristup zasnivao se na podeli prostora na dva različita volumena: stambeni prostor i garažu za smeštaj kolekcije automobila. Stambeni prostor zauzima kvadratni oblik i zapadni deo zemljišta, omogućavajući otvaranje prema vodi. Volumen garaže je linearniji po obliku, ukopan u zemlju i deluje kao zaslon sa susednim imanjem. Rezultirajući raspored u obliku slova "L" upotpunjuje uređeni trg, predvorje, označavajući ulaz i integrirajući prostor za manevrisanje automobilima.

Nalazeći se daleko od javnog puta, pozicioniranje nove konstrukcije omogućava, s jedne strane, očuvanje postojećeg pejzaža na istočnom delu zemljišta, održavajući mir i privatnost, a s druge strane, isticanje nautičkog pejzaža koji nudi jezero.

Kuća je takođe dizajnirana da stari zajedno sa korisnicima. Želeći da opstane u prostoru što je duže moguće, pristupačnost je brzo postala centralna u arhitektonskim razmatranjima i upravljanju kretanjem, stoga su svi životni i intimni prostori na istom nivou i lako će se prilagoditi budućim potrebama stanara.

Na raskrsnici između dva volumena nalazi se glavni ulaz. Blago povučen, okružen je zidovima od škriljca i baštom predvorja. Ovaj ključni prostor prati mali unutrašnji vrt okrenut na jug, omogućavajući da svetlost prodre tokom podneva.

Kvadratni volumen kuće razvija se oko centralnog atrijuma. Taj prostor prekida unutrašnje putovanje i organizuje prostornu distribuciju funkcija; stambeni prostori, spavaće sobe i glavna spavaća soba. Atrijum takođe pruža prirodno osvetljenje u srcu projekta. Na podu atrijuma, vodena karakteristika na velikim pločama od škriljca stvara svetlucavi efekat pod zenitalnim svetlom.

Fasada prema obali sastoji se od velikih kliznih staklenih panela, pružajući panoramski pogled na zaliv. Stambeni prostori rezidencije prelivaju se u eksterijer kroz verandu, niz terasa i beskrajni bazen. Veliki krov zgrade, poput drvene zavese, širi se prema spolja kako bi zasenio fasadu od sunca i zaštitio je od elemenata jezera.

Volumen koji prikazuje kolekciju automobila prostire se na dva nivoa: prizemlje koje komunicira sa stambenim prostorima kuće i podrum koji je dostupan putem preuređene topografije lokaliteta. Ova strategija smanjuje otisak i umanjuje vizuelnu prominenciju volumena, olakšavajući njegovu integraciju. Kako bi se izbeglo "komercijalno" tumačenje glavne fasade zbog niza garažnih vrata, ona su sakrivena kontinuiranim drvenim oblaganjem na istoj vertikalnoj ravni.

Materijalnost projekta bila je zamišljena tako da otelotvoruje jednostavnost, autentičnost i trajnost. Kedrovo drvo i škriljac prioritet su za spoljnu ovojnicu. Zid od škriljca, materijal dobijen iz Istočnih gradova, takođe nalazi odjek u pejzažnom tretmanu; škriljčani šljunak i ploče istog kamena odabrani su za površine preko kojih se može voziti, dodatno povezujući građevinu sa svojim mestom. Drvo, koje ukrašava neke od manje izloženih fasada, takođe pronalazi svoje mesto u unutrašnjim okruženjima; većina plafona sastoji se od panela od kedra, pružajući toplinu prostoru.

Briga za smanjenje ekološkog uticaja ove konstrukcije odražava se u efikasnoj ovojnici i visokoperformantnim mehaničkim sistemima. Dijalog uspostavljen tokom procesa dizajniranja sa stručnjacima za energetske simulacije omogućio je optimizaciju dizajna ovojnice; dimenzionisanje i orijentacija otvora, trostruko staklo i termička izolacija premašuju trenutne standarde. Pored toga, sistem grejanja vazduhom pod pritiskom, podno grejanje i klimatizacija kombinuju se sa geotermalnom petljom.

Nova rezidencija na obalama jezera Two Mountains smeštena je u zelenom okruženju. Ovde je svaki unutrašnji i spoljni element dizajniran sa stazom koja ističe prirodne elemente mesta. Jednostavnost celog projekta stvara udobno, svetlo i toplo okruženje.

Luxury Experience