Skulptura u kojoj možete živeti

Towers Road House u Australiji predstavlja uverenje da savremena umetnost obogaćuje kvalitet života.

Apstraktni dom, koji je dizajnirao Wood Marsh, sadrži i skulpturalni eksterijer i unutrašnjost koja je nalik galeriji, idealna za izlaganje umetnosti.

Frontalna betonska fasada sa dramatičnim oblinama deluje poput zavese, prikrivajući dinamičan zadnji deo obložen prozorom. Trodimenzionalna hemisfera na horizontalnoj strukturi, daje savremeni detalj kupolama koje možemo videti u tradicionalnoj arhitekturi.

Pošto je prednja fasada uglavnom skrivena od ulice, svi dnevni i spavaći prostori otvaraju se prema bujnom vrtu. U dom se ulazi nakon hodanja vijugavom stazom koja vodi mimo najdinamičnijih pogleda na ovo zdanje. Ulaz je okarakterisan uskim prostorom koji naglašava zakrivljeni betonski okvir kuće iz perspektive enterijera.

Za razliku od spoljnog zida zbog kojeg prostor izgleda mračno iznutra, dom je zapravo ispunjen svetlošću zahvaljujući velikim prozorima sa zadnje strane koji gledaju na vrt. Enterijer meša životne prostore sa umetničkim galerijama na glavnom nivou. Kružni spušteni salon deluje kao savršena fokalna tačka u dnevnom boravku i stvara idealan prostor za uživanje u savršenoj arhitekturi kuće.

Zakrivljeno stepenište vodi do privatnih prostora koji se nalaze na gornjem nivou, bezbedno ušuškani i skriveni od svih zajedničkih ambijenata.

Foto: John Gollings & Peter Bennett.