Sfinga: Najsavremenija vila u Egiptu koja prkosi zakonima fizike

Najnoviji projekat španske arhitektonske firme Fran Silvestre crpi inspiraciju iz mitološke figure Sfinge, predstavljajući luksuzni dom koji nije nalik nijednom drugom.

„Kada klijent dođe u vaš arhitektonski biro i zamoli vas da napravite nešto 'unikatno', onda vaše ideje ne smeju imati ograničenja. Morate da razmišljate 'van okvira', predstavljajući projekat koji, ma koliko komplikovano izgledao, uspeva da ga oduševi.“

Upravo to je uradio poznati španski arhitekta Fran Silvestre, koga je angažovao imućni čovek iz Egipta i zamolio da u Kairu sagradi luksuznu kuću, koja bi imala „nešto od staroegipatske kulture”.

Arhitekta je preuzeo prvobitnu ideju i usavršio je, predstavljajući "Sfingu", vilu koja je inspirisana mitološkim bićem sa telom lava, ljudskom glavom i krilima ptice, koja je bila simbol mudrosti. Izgradnja vile je počela i biće završena do 2024. godine, ali ono što smo do sada videli na objavljenim fotografijama zaista oduzima dah.

U Sfingi vidimo dvospratni volumen sa ravnim krovom povezan sa tanjim gornjim nivoom, ali uzdignut skoro 15 metara iznad drugog, dostupan skrivenim liftom. Na tri nivoa rezidencije, dva sprata plus podrum, nalazi se dvanaest spavaćih soba, uključujući dva apartmana, dve kuhinje, nekoliko dnevnih soba, spa centar, pa čak i štale za konje.

Uprkos činjenici da je kuća praktično na plaži, projektovana je sa velikim otvorenim bazenom, prostranim terasama i baštom za opuštanje na suncu. Na gornjem nivou nalazi se najveći apartman, koji ostavlja utisak da je gotovo celina za sebe, dok neprekidne trake prozora na dve paralelne strane svakog volumena uokviruju pogled ka spolja.

Za sada nije poznato koliko novca će biti potrebno da luksuzna vila zasija punim sjajem, ali nešto nam govori da će nekoliko miliona evra učiniti Sfingu jedinstvenim remek delom u Egiptu.

Luxury Experience