Savršeno mesto za odmor u Srbiji: kuća na planini Maljen

Ukoliko ste u potrazi za svojim komadićem raja u Srbiji, gde biste mogli da se odmorite od svih nedaća koje su okovale naš svet, imamo pravu ponudu za vas…

Naša zemlja je bogata veličanstvenim prirodnim lepotama, znamenitostima i može vam oduzeti dah, u kom god smeru da krenete – bilo da se odlučite za vojvođanske ravnice koje idu u nedogled, grubi planinski pejzaž našeg istoka ili zapada, predivne gradove ispunjene kulturnim i istorijskim spomenicima, sigurno smo da možete pronaći nešto što vam se dopada. Ukoliko želite da uživate u lepoti, miru, tišini i moći planina, Maljen je idealna lokacija za vas.

Na obroncima ove veličanstvene planine, nalazi se popularno turističko odmaralište Divčibare, u čijoj se blizini nalazi planinska kuća o kojoj danas pričamo. Iako je plac na kom se ona nalazi ispunjen borićima, ona i dalje nudi otvoreni prostor i lepotu, što će vas navesti da se prepustite njenim čarima i predahnete od svega što vas mući. Kako bi se smanjio negativni uticaj na prirodu i okolinu koje generalno donosi gradnja kuća na ovakvim brdovitim lokacijama, ona je “ugrađena” u brdo.

Nastala kao delo .exe Arhitektonskog Studija, ova kuća predstavlja savršeni izbor za sve stanovnike urbanih sredina, kojima je potrebno skrovište od svih obaveza, gradske vreve, buke, gužve, priče o pandemiji i sličnog tome.

Kuća je dizajnirana kombinovanjem i povezivanjem dva glavna monolitska volumena, odnosno svetle i tamne strane, koje su spojene sa prirodnim okruženjem i vegetacijom, uz strmi, kameniti teren. Ekološki orijentisana, ova kuća nam još jednom manifestuje da čovek ne mora uništavati svet oko sebe kako bi stvorio prostor za uživanje – ipak, prirodna je potrebna nama, a ne mi njoj, jer bez ljudi, ona može savršeno da funkcioniše.

Sa južne strane, gde se nalazi beli monolitski volumen, kuća je povezana sa eksterijerom uz pomoć velikog prozora. Crna polovina kuće inspirisana je starinskim planinskim kolibama, a njena struktura akcentovana je upotrebom prirodnih materijala, poput drveta.

Uz pomoć svoj dva volumena, ova kuća predstavlja jedinstveni dualitet, gde je cilj njene izgradnje bio spajanje tradicionalnog i savremenog elementa, zarad generisanja unikatne estetike.

Predlažemo vam da se udobno smestite i prelistate našu galeriju – sigurni smo da ćete se osetiti makar malo bolje nakon toga.

foto: Relja Ivanić