Savršena vila za istinske ljubitelje umetnosti

Pronalaženje pravog umetničkog komada, koji će služiti kao šlag na torti novog doma, može predstavljati veoma iscrpljujuć zadatak...

Međutim, kupac ovog spektakularnog staklenog, drvenog i betonskog arhitektonskog dela u Silikonskoj Dolini ne bi trebalo da ima problema, jer je njegova nova kuća unapred opremljena eklektičnom kolekcijom modernih umetnina.

Kolekcija koja dolazi u sklopu neverovatnog, luksuznog enterijera, uključuje specijalno dizajniranu ugaonu klupu Astral umetnika Tomasa Mozera, kao i roze fotelju Ričarda Šulca, smeštenu naspram nje. Na zidovima širom ovog doma nalaze se živopisne slike američkog pop umetnika Donalda Bečlera, čineći komplet od šest primeraka ograničenog izdanja.

Gotovo  svaka pojedinačna prostorija ovog doma od 744 m2, prepuna je neverovatnih umetničkih komada. Na podovima je moguće primetiti predivne skulpture, uključujući i tri bronzana dela Roberta Holmsa, zadužena za dodavanje interesatnih metalnih primesa celokupnom dekoru.

Gospođa Vidalakis, privatni psiholog i ćerka vlasnika, idejnog tvorca ovog porodičnog doma, filantropa Nika Vidalakisa, započela je izgradnju svoje kuće iz snova davne 2008. godine. Prema podacima, čitavo imanje plaćeno je oko 3,7 miliona dolara i uključuje parcelu 3,7 hektara u bogatoj Portola Vali zajednici, nedaleko od Stenforda i Palo Alta.

Tokom potrage za savršenstvom, vlasnica je pregledala preko dve stotine arhitektonskih članaka tokom osamsnaestomesečnog perioda, kako bi konačno odlučila da za svoj privatni projekat uposli Roberta Svata iz emervilske kompanije Swatt/Miers Architects.

Celokupan projekat zahtevao je skoro sedam godina za svoje kompletiranje, rezultirajući zadivljujućom staklenom trospratnicom modernističkog izgleda, predivnih pogleda na Goldengejt most i pejzaže San Franciska.

Svatov odvažni dizajn konstrukciono je podeljen u dva dela, sa jednim krilom kuće potpuno otvorenim izdašnim staklenim površinama, naspram kog se nalazi delimično zatvorena pravougaona jedinica, opremljena sa 57 krilnih prozora i prelepom fasadom od mahagonija.

Privatna kapija Aš Lejna, u ekskluzivnoj Vestridž zajednici Portola Valija, otvara svoja široka vrata ka kolskom prilazu od tucanika, koji se dalje strmo penje ka svetlocrvenom ulaznom delu ovog doma. Iza predsoblja nalaze se kuhinjski i trpezarijski prostor u otvorenom planu, sa svojim visokim plafonima, pogledom na beskrajni bazen od 25 metara i kobaltnu plavu konstrukciju, koja se sama po sebi može smatrati unikatnim umetničkim delom, sastavljenim od jednodelnog kružnog segmenta postavljenog na tankom potpornom stubu, zaduženim za stvaranje senke tokom vrelih letnjih dana.

Okomite drvene stepenice od kalifornijskog oraha vode ka drugom i trećem spratu kuće. Krovni deo smešta vlasnikovu spavaću sobu, opremljenu sa posebno dizajaniranim krevetom i uzglavljem, postavljenim Missoni svilom modernih obrazaca, kao i nekoliko Murano staklenih lustera.

Veoma odlučna u nameri da svoje goste drži podelje od ličnog privatnog prostora, Vidalakisova je dodala odvojeni jednosobni apartman i kancelariju prostoru iznad garaže dovoljne za dva automobila. Dodatno, pokraj prilaznog puta nalazi se samostalna, potpuno opremljena dvosobna vila namenjena posetiocima.

Predivni porodični dom u Silikonskoj Dolini nedavno je postavljen na tržište nekretnina sa cenom od 33 miliona dolara, dok je za celokupan postupak prodaje zadužen broker Majkl Drejfus, iz kompanije Golden Gate Sotheby’s International Realty.