Savršena vila u Tvin Piksu

Stepenaste bašte, bazen i trougaoni loft su samo neki od glavnih elemenata koje je američki studio Feldman Architecture uključio u renoviranje ove kuće u San Francisku…

Rezidencija koja meri skoro trista kvadrata, ušuškana je u padinu u Tvin Piks delu San Franciska. Ovaj projekat uključivao je renoviranje stare, drvene kuće, koju je dizajnirao arhitekta Albert Lanier, koji je kreirao nekoliko kuća u ovom delu grada.

Trenutni vlasnik ovog doma, žena sa savremenim ukusom, u početku je zahtevala mali broj unapređenja, ali je njena lista rasla kako je vreme proticalo.

“U prvoj rundi intervencija, kreirali smo nove podove od bele hrastovine i okrečili plafon u neutralnu sivu boju. Faze koje su usledile, pozabavile su se fundamentalnim aspektima kuće, uključujući redizajniranje njenog rasporeda i kreiranje otvorenijeg enterijera, koji je bolje povezan sa dvorištem”, kažu iz studija.

Ova rezidencija ima tri nivoa. Najniži od njih sadrži foaje i dve garaže, dok se na drugom spratu nalaze spavaće sobe i kancelarija, a najviši sprat se sastoji od dnevne sobe, trpezarije i kuhinje. Dvorište je dekorisano stepenastim baštama sa bujnim zelenilom, mestom za logorsku vatru i stepenštem koje ih sve povezuje.

Spoljni zidovi su dobili nove prozore i drvene detalje, dok je u enterijeru jedna od najvećih promena uključivala pomeranje stepeništa bliže zadnjem delu plana prostora, što je kao rezultat kreiralo otvorenije i svetlije prostorije. Tim je takođe pomerio kuhinju prema zadnjem delu poseda, kako bi je povezali sa otvorenom terasom, koja poseduje izobilje mesta za sedenje.

Glavi nivo sadrž visoke plafone, koji su akcentovani trougaonim loftom, do kog se dolazi uz pomoć crnih merdevina. Veliki prozori ga ispunjavaju prirodnom svetlošću. “Svetlarnici se otvaraju prema krovnoj terasi, sa koje se pruža pogled na Golden Gejt most”, kažu arhitekte.

Drugi sprat se sastoji od tri spavaće sobe, uključujući master apartman koji je povezan sa spa kutkom na otvorenom, gde se nalazi tuš i bazen. Prizemni foaje je opremljen klupom od kamena i mikro baštom.

Unutar celog ovog zdanja, tim je koristio neutralne boje i zemljane materijale. Originalni drveni detalji, koji su tokom vremena požuteli, dobili su novi sloj boje, dok je tim u nekim delovima ovog doma iskoristio drvene paravane, kao savršene filtere dnevne svetlosti i privatnosti.

Foto: Joe Fletcher.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Living